Trendy vinterjakker – dun eller syntetisk?

Vintertøy er ikke det samme som det var før da boblejakker og vinterjakker ble brukt for å holde på varmen. Nå er dunjakken blitt et av de mest trendy plaggene å bruke i de kalde vintermånedene. Vi nordmenn elsker å tilbringe tiden utendørs, og vi er opptatt av å se bra ut samtidig som plaggene skal holde oss gode og varme. Holde seg varm er nøkkelen til en suksessfull tur utendørs og det er viktig å kle seg etter værforholdene. Det er utallige utendørsaktiviteter å velge mellom i Norge, og både været og aktiviteten avgjør hvilken type jakke som passer best for anledningen. Vil en dyrere dunjakke holde deg varmere gjennom vinteren, eller kan en billigere syntetisk jakke holde deg like komfortabel og varm? Det er både fordeler og ulemper med dun og syntetisk, og hva som skiller disse to plaggene er ofte det isolerende materialene. Hva du bør tenke på før du går til innkjøp av en ny vinterjakke skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Essensielt plagg i klesskapet

Dunjakken er en gjenganger i motebildet når temperaturen sikter seg inn mot minusgradene, og de kommer i utallige farger, lengder og materialer. Ingenting er bedre enn å pakke seg inn i en varm dunjakke en kjølig høst- og vintermorgen, og når plagget i tillegg er det mest trendy du kan gå med, er det ikke så rart at plagget dukker opp som vinterens IT-plagg år etter år. En myk dunjakke er et must i høst- og vintergarderoben, og vil holde deg varm og komfortabel gjennom alle de kalde månedene vi har i Norge.

Aktivitet og værmeldingen bestemmer

Med utallige ulike varianter på markedet er det vanskelig å vite hvilken jakke som er best. Tykkelsen og materialet på jakken du skal kjøpe, bestemmer værmeldingen og aktiviteten du skal foreta deg. Er det meldt kaldt og tørt vær er dun det desidert beste valget, men er det meldt kaldt og vått er syntetisk et flott alternativ. Vi bor i et land der det er store værendringer og det er viktig å kle seg etter værforholdene. Noen spørsmål du bør stille deg er; Hva ønsker du å bruke jakken til? Skal den brukes i byen eller på tur? Er det viktig at den er varm, eller at den veier lite og er lett å pakke med seg?

Hva er dunjakker?

Dunjakker er ytterjakker med dunfjær ofte fra gjess og ender med meget gode isolasjonsegenskaper, fordi den består av små luftlommer. Luften som er fanget inne i dunet forhindrer kulden fra å komme frem til kroppen din, og gjør at du holder deg varm og god i kjølige temperaturer.

Fordeler og ulemper med dun

Dun er et naturlig produkt som varmer best, tar minst plass, og har lavest vekt i forhold til hvor mye isolasjon det gir. Jakkene er både lette og komprimerbare, noe som gjør det enkelt å bære med seg på tur. Den eneste ulempen er at dunet mister nesten alle disse egenskapene så fort det blir vått, og dunjakken tar lang tid å tørke. Dette er fordi «kamrene» i dunet kollapser når det blir vått, noe som gjør at jakken mister isolasjonsevnen betraktelig, samtidig som den blir tung og klam. Hvis du ikke sørger for at dunet er helt tørt før du bruker den, kan jakken begynne å lukte og dunet mister de flotte egenskapene sine.

Hva er syntetiske jakker?

Syntetiske jakker er laget med isolasjonsmateriale bygget opp av ultratynne mikrofibre som danner luftlommer. Det er disse luftlommene som isolerer kroppsvarmen inne og stenger kald luft ute. Syntetiske isolasjonsmaterialer som imiterer dun, er ofte laget av polyester som videre blir behandlet på forskjellige måter for å få denne spesielle egenskapen.

Fordeler og ulemper med syntetisk

Hvis du ser på værmeldingen og det er muligheter for nedbør, eller hvis du skal ut i fuktige omgivelser, er syntetisk isolasjonsmaterialet et meget godt alternativ til dun. Dette er fordi syntetisk materiale tåler en betydelig større mengde vann enn hva dun gjør, fordi fibrene ikke klappes så lett sammen og det er store mengder luft mellom materialet. Syntetisk har bedre fukttransporterende egenskaper og slipper ut kondens istedenfor å binde det sammen, slik dun gjør. Ulempen er at de ofte veier en del mer enn dunjakkene og komprimeringen er ikke like god. De syntetiske dunjakkene er laget for å ha like gode egenskaper som dunjakkene, men de når ikke helt opp når det kommer til isolasjonsevnen i forhold til vekt.

Miljø og dyrevelferd

Det er debatter rundt valget mellom dun og syntetiske materialer. Er det etisk greit at man stapper jakken med dun? Flere og flere leverandører som bruker dun garanterer at deres dun ikke blir plukket fra levende fugler, og det er strenge retningslinjer til dyreetikk. Mall of Norway samarbeider med produsenter som ikke mishandler dyr, og som benytter dun som et biprodukt fra matindustrien. Dermed er det så liten skade på miljøet som overhodet mulig, også når det kommer til syntetiske materialer er miljøfokuset høyt.

Hvordan vaske jakkene?

Hvis du ikke ønsker å stå mye på vaskerommet er syntetisk en klar vinner, for den syntetiske jakken trenger ikke spesialvask slik dun gjør. Syntetisk vaskes på finvask og drypptørkes raskt, som er positivt hvis du skal bruke jakken i høy aktivitet der du svetter mye og må vaske den ofte. Dunjakkene er ikke så glad i å bli vasket, og det er lurt å prøve å tørke av skitt og søl med en fuktig klut, og spare selve vaskingen til det virkelig er nødvendig. Trenger jakken en klesvask, vasker du den forsiktig med ullprogram, og bruk vaskemiddel som er beregnet på ull, da enzymene i andre vaskemidler kan skade dunet i jakken. Etter en vask er det viktig å tromle jakken forsiktig med et par tennisballer, men bruk svak varme slik at den ikke blir svidd. Jakken vil ha en lengre levetid hvis du tar godt vare på den, henger den opp til lufting og kun vasker jakken når det er absolutt nødvendig.

Konklusjon

Regnvær og fukt er dunjakkens desidert største akilleshæl, og skal du ut i mye fuktig vær vil syntetiske materialer være det beste alternativet. Derimot vil ikke den syntetiske jakken varme like mye som en dunjakke med høy dun og spenst. Dun isolerer best i forhold til sin egen vekt, er lettere å pakke med seg og vil holde deg varm og god i de kalde vintermånedene. Du må selv vurdere når du skal bruke jakken, til hvilken aktivitet og i hvilket vær. Det er et plagg du bør ha i klesskapet når temperaturen bikker på minussiden og Mall of Norway tilbyr et stort utvalg av både dun og syntetiske jakker, slik at du kan nyte vinteren i et varm og komfortabelt plagg.

Siste nytt fra
Fjord Journal