Ekspertens guide til rette turklær

Ervin er en erfaren profesjonell guide fra Mall of Norways hjemmebase, Flåm. I denne artikkelen deler han sin erfaring med våre turklær for en hyggelig og trygg reise!

Etter å ha jobbet utendørs i over 20 år, har jeg reist verden rundt til steder av skjønnhet og villmark for å oppleve eksotisk natur i Alaska, Patagonia, Hokkaido, Skottland, Island, Grønland og så videre. Jeg har utført alle slags aktiviteter under mange forskjellige forhold. Når en tilbringer mye tid i dårlig vær utvikler en spesielle preferanser og et øye for ytelsesutstyr som er både behagelig og holdbart – dette blir til slutt en veldig personlig sak.

En av de viktigste lærdommene for meg gjennom årene er: Uansett hvilket merke eller pris, når du først har fått et stykke utstyr som fungerer, sier jeg “heng med det”! Hvis du etter en stund legger merke til at det meste av utstyret ditt kommer fra et spesifikt merke, anbefaler jeg å ikke skifte for mye. Bruk utstyret til det blir utslitt eller må erstattes med bedre utstyr.

På Vestlandet kan sommerdagene bli varme, men været blir som oftest friskt, spesielt om morgenen og kvelden. Dette er perfekte forhold for å prøve ut noe utstyr fra en rekke merker jeg stoler på, inkludert Scandinavian Explorer, Tufte, Woolland, Fjällräven og Wool house.

For uforutsigbare værforhold som er vanlige i min hjemregion, er det vanskelig å planlegge og pakke for alle typer vær. Du kan ha klare solrike dager med kalde temperaturer som endres til sterk vind og innimellom mye nedbør. Det er viktig å bare ta med seg det essensielle som vil holde deg varm, komfortabel og i stand til å nyte tiden utendørs uten å bekymre deg. Dette jeg tar jeg med meg langs kysten av Norge: ullbeanie, lett ullhals, lette ullsokker, ullgenser, lett dunjakke, lett vanntett vindjakke og en pålitelig vanntett ryggsekk for å ha alt i.

Mitt forsvar mot det skiftende vestlandsværet

1. Fjällräven ULVÖ Rolltop ryggsekk

Jeg har skrevet en tidligere anmeldelse av denne sekken, men da hadde jeg bare hatt den i noen få uker, og den tjente meg godt på kortere turer langs kysten. Jeg valgte å skrive en ekstra anmeldelse etter å ha hatt den i noen måneder og snakke mer om Bergshell-stoffet og dets generelle stilform og størrelse. Så her kommer den oppdaterte anmeldelsen:

Jeg har, og vil alltid være, en stor fan av utstyr som har en veldig ren, klassisk vintagestil og et pragmatisk, jordnært utseende og preg. Jeg har brukt denne ryggsekken i noen måneder nå. Den har ikke bare møtt forventningene mine, men oversteget dem både i funksjon og ytelse.

Jeg valgte ULVÖ ROLLTOP 30l for størrelsen og funksjonen. Volumet er akkurat nok til en to-dagers utflukt, uten behov for soveutstyr. Denne sekken er laget av Fjällrävens Bergshell-stoff og har fullt teipede sømmer som sies å være helt vanntett og svært slitesterk. Jeg valgte denne sekken fremfor dens nære slektning, Basic Ulvö 30l, for dens rullelukking. Den minner om klassiske og velprøvde drybags som er enkle å pakke i. På jobb og lek på fjordene langs kysten har den så langt tålt både dårlig vær og spruting av både det salte havet og brakkvannet i fjordene. Jeg har nå gått opp til fossen og holdt ut regntunge dager med vind, uten at innholdet mitt ble det minste vått. Så langt så bra!

Kanskje det mest viktigste jeg har i sekken er utstyret mitt som består av lommebok, telefon, to lommekniver, en en-liter-flaske med vann, nøkler og et lite førstehjelpsskrin. Denne sekken virker dessuten godt egnet for en urban orientert livsstil i de regnfulle byene i verden som Bergen og Seattle, men den håndterer seg også veldig bra for dags- og helgeeventyr i villmarken. Jeg trodde opprinnelig at den bare kunne tåle det lette regnet jeg hadde møtt på mine første turer, men jeg kan si at den har klart å holde utstyret og klærne mine tørre i løpet av en hel dag med styrtregn, til og med gjennom fossefall.

2. Tufte hals i en blanding av ull, bambus og nylon

Bambull-halsen fra Tufte var varm og myk å ta på. Jeg hadde ikke eid eller brukt en av disse på en god stund, og for å være ærlig, tok det litt tid før den var helt komfortabel. Den var litt stram rundt halsen min, selv om den er one size. Så jeg vil anbefale å være grundig og prøve på en hals som dette. Selv om det kan virke som en liten investering, kan det utgjøre en stor forskjell for din komfort.

3. WoolLand hals i merinoull

Talvik halsen fra WoolLand var litt kortere, men like varm og myk å ta på som Tufte halsen, men mer komfortabel for meg. Den er fin for å beskytte seg mot vinden i ansiktet, men føltes ikke stram rundt halsen. Den er laget av et allsidig stykke stoff for mange bruksområder, og er enkelt vaskbar og tørker raskt.

4. Moss ull lue fra Wool house i en blanding av alpakka og ny ull

Jeg elsker denne luen siden den er veldig lik en hjemmelaget lue jeg hadde for en tid tilbake. Den ble laget til meg av en jeg er glad i og jeg har den fortsatt, men den ble ved et uhell krympet i vask. Denne passet komfortabelt og tok plassen til min gamle. Den føles behagelig å ha på seg og holder meg varm, men ikke for varm. Jeg kan vaske den raskt selv når jeg er ute på tur, og den tørker fort.

5. WoolLand ski- og tursokker

Jeg absolutt elsker disse sokkene! De er varme og perfekte å ha med seg som et varmt bunnlag, hvis du ikke har på deg lange stillongs og fortsatt ønsker å holde føttene varme.

6. Tufte Bambull longsleeve

Jeg var veldig skeptisk til denne longsleeven til å begynne med, da jeg har en tendens til å bli veldig lett varm. Men å ha den på føltes fint og behagelig. Ikke for varmt og ikke for kaldt, den passer godt inn blant mine andre lag for bevegelsesfrihet under forskjellige forhold.

7. Traditionell Islender genser fra Norlender Knitwear

Denne genseren var litt ny for meg personlig, da jeg generelt har høy kroppstemperatur, men det er en vakker genser og veldig stilig. Kvaliteten på ullen gjør denne genseren til en fleksibel allrounder og gir et profesjonelt utseende for mine turgjester.

8. Scandinavian Explorer dunjakke med hette

Jeg har nå eid og brukt flere av disse jakkene i forskjellige farger og jeg elsker de. Jeg har delt de opp for forskjellige anledninger basert på fargen. De er et varmt og lett lag som hjelper med å holde meg varm på en vindfull dag, men er ikke for klumpete eller tunge og er en flott følgesvenn på all slags utflukter.

Oppsummert:

Samlet sett er nøkkelen til å nyte og virkelig se naturen, å ikke være ubehagelig eller distrahert av ukomfortable klær. Klær og utstyr er nøkkelen til din sikkerhet i villmarken, så vel som i byen. Å ta bevisste valg om utstyr kan holde lasten lett, men gjøre deg klar for eventyr. Det gjør det for meg! Vi sees i naturen.

Ervin.

Siste nytt fra
Fjord Journal