Norsk ull

Nordmenn elsker ull! I årevis har norsk ull sørget for å holde oss varme. Gjennom generasjoner har vi lært hvilke naturlige og unike egenskaper ull innehar. Det har på mange måter bidratt til å definere vår felles kultur, hvem vi er og vår historie. Kort oppsummert består landet vårt av ullentusiater og ullbrukere.

Hvorfor velge ull?

Ull har blitt brukt av nordmenn i generasjoner, og har unike tekniske egenskaper du ikke vil finne i andre materialer. Ull er et aktivt fiber som puster og regulerer kroppstemperaturen. Det holder deg varm når det er kaldt om vinteren, og kjøler deg ned hvis det er for varmt om sommeren. Ved kjøligere temperaturer isolerer luftlommene varmen nær kroppen og beskytter huden mot kulde. Når kroppstemperaturen stiger, trekker ullen ut fuktigheten fra huden din for å holde deg varm.

Ullfiber har den fantastiske evnen til å absorbere rundt 30% av sin egen vekt i fuktighet, perfekt for å holde huden tørr og forhindre at svetten bygger seg opp. Ull er derfor like bra å bruke på sommeren som på vinteren, naturens eget mirakelmateriale legger til rette for maksimal bevegelsesfrihet, ytelse og komfort hele året. Ull absorberer også UV-stråling mye mer effektivt enn andre materialer. Med en UPF mellom 20 og 50, er ull en naturlig solbeskyttelse for kroppen din.

Ull innehar en naturlig resistens mot vekst av bakterier og lukt. Ullfibre er negativt ladet med en ru overflate, mens bakterier som skaper vond lukt trives best på glatte, syntetiske, og positivt ladet overflater. Det er også selvrensende og flekkbestandig, siden de ytre fibrene består av et beskyttende lag som forhindrer at støv og smuss fester seg. Dette betyr at du kan bruke ulltøy i flere dager uten at det dannes lukt, i motsetning til bomull som blir fuktig og lukter etter kort tid. En komfortabel t-skjorte laget i 100% merinoull er derfor perfekt til sommeraktiviteter som jakt, fiske, løping og fjellturer. Eller som en myk og varm t-skjorte til hverdags.

Ull er et praktisk og allsidig materiale som er skapt for nordiske forhold, hvor temperatur og værforhold kan endres raskt.

Strikk er trendy

Ull er ikke lenger et traust stoff kun forbeholdt tykke Mariusgensere strikket av bestemor.

I Norge har vi brukt ull i årevis for å holde oss varme, men i de seneste årene har det blitt en motehype rundt norsk ull og strikk. Ull har alltid vært praktisk, men nå er det både moteriktig og trendy. Den klassiske strikkegenseren er et sentralt plagg i motebildet av flere grunner, den er funksjonell, behagelig og stilig, og finnes i utrolig mange forskjellige farger og design.

Flere norske og utenlandske merker kaster seg på ullbølgen, og lar seg inspirere av norske tradisjonelle strikkemønstre når de designer nye kleskolleksjoner. Det dukker stadig opp nye ullklær som frister med spreke farger, morsomme print og ulike passformer til både trening og hverdag.

Bærekraftig materiale

Med dagens miljøfokus er lokalt og kortreist produksjon mer ettertraktet, og forbrukerne er mer bevisste når de kjøper klær. Fokuset er rettet mot hvor produktene kommer fra og hvordan de blir produsert. Ull er 100% fornybart og naturlig, og er en av våre mest bærekraftige materialer. Ull brytes ned i løpet av få år, og frigjør på den måten verdifulle næringsstoffer som går tilbake til jorda.

Plagg og tekstiler av norsk ull har lang levetid og inngår i et mer bærekraftig forbruk. Både strikkegensere og bunader er gode eksempler på plagg som går i arv og er like fine i flere generasjoner.

Hvordan vaske ull

Så fort det begynner å bli kaldt ute, finner vi frem ulltøyet for å holde varmen gjennom den kalde årstiden. Samtidig kommer usikkerheten om hvordan ulltøy skal behandles og vaskes. Ull er et veldig holdbart materiale og med riktig behandling kan du ha det livet ut, noen ganger i generasjoner.

Ull har selvrensende egenskaper og er enkelt å holde rent. Ofte holder det kun å lufte ulltøyet etter bruk, fremfor å slenge det til vask. Ull er vannavstøtende og smussavvisende, og har en fabelaktig evne til å bli oppfrisket ved hjelp av oksygenet i luften. Tørk plaggene etter bruk, heng til lufting og bruk om igjen. Bra både for miljøet og lommeboken!

Skiing in Norway

Ull i vaskemaskinen

Å vaske ull er enkelt, og mange ullklær kan vaskes i maskin. Les vaskelappen nøye for instrukser, og følg et par enkle steg for å opprettholde form og fasong på ullklærne dine.

  • Lukk alle glidelåser og vreng plagget.
  • Bruk ull-program på vaskemaskinen.
  • Bruk vaskemiddel for ull, som ikke inneholder enzymer eller blekemiddel.
  • Doser såpen til halv maskin. For mye vaskemiddel gjør det vanskeligere å skylle ut såpen, og du vil få dårligere vaskeresultat.
  • Ikke ha for mye tøy i maskinen. Fyll maskinen din halvfull for best bevaring av ullens kvalitet.
  • Strekk plagget til original størrelse etter vask, mens det fremdeles er vått
  • Heng plagget til tørk, ikke bruk tørketrommel

Populære ullmerker

I Mall of Norway sin nettbutikk finner du et bredt utvalg av ullklær fra populære norske merker. Våre bestselgende ullprodukter er:

Vegvisir men sweater navy fra Dale of Norway er laget av 100% fin norsk ull. En vakker detaljert herregenser prydet med runer, symboler og fletter fra vikingtiden. Det er en lett, varm og behagelig genser.

Icelander sweater Offwhite fra Arctic Circle er laget av ull med høy kvalitet som ikke irriterer huden. Designet og strikket i Norge og alle størrelsene er unisex.

Tora sweater green fra Norlender Knitwear er en oversized strikkegenser til dame. Klassisk flettestrikk blandet med perlestrikk laget av naturlige og bærekraftige materialer.

Nettbutikk

Hos oss finner du et bredt utvalg av ullprodukter fra forskjellige merker. Hver vare i nettbutikken presenteres med et detaljert bilde. Velg farge og størrelse, legg i handlekurven og bestill.

Siste nytt fra
Fjord Journal