Hvordan kle seg riktig på fjelltur

Vi nordmenn er glade i å gå i fjellet, og innerst inne vet vi hvor viktig det er å kle seg godt når vi skal på tur. Men hva er det riktige antrekket når man skal på fjelltur?

Både sommer og vinter skifter været og temperaturen raskt, fra sol og skyfri himmel til nedbør og sur vind på kort tid. Det gjelder å være forberedt på all slags vær, selv om sola står høyt ved starten av turen.

Følg enkle regler for bekledning i fjellet

Det er ikke alltid så enkelt å planlegge fjellturen med slike værvariasjoner, så vi ønsker å vise deg hvorfor vi sier “ull er gull” året rundt, og hvorfor det er så viktig å kle seg med ull når du skal på tur i fjellet. Klærne du har på deg skal selvfølgelig beskytte deg mot vær og vind, men de skal også sørge for at du holder riktig kroppstemperatur og ikke blir for varm og svett. Følger du noen enkle regler for bekledning, vil du ha en høyere komfort under turen og samtidig holde deg tørr og helgardert.

Ull har unike egenskaper

Riktig valg av turklær handler i bunn og grunn om å velge bekledning som regulerer kroppstemperaturen riktig, slik at man ikke blir for varm eller for kald. De fleste starter turen med å ha på seg for mye klær, og man begynner å svette. Det er viktig å huske, jo lavere temperaturen er jo viktigere er det å holde seg tørr. Ull er det beste materialet å bruke for å regulere kroppstemperaturen, er det for varmt er ull luftig nok til å sørge for at du ikke blir klam. Ull har også en utrolig god isolasjonsevne og er pustende, så selv om du blir våt, vil materialet holde deg varm. Ull inneholder også lanolin og er naturlig lukthemmende og bakteriehemmende, det vil si at materialet er selvrensende og at svettelukt ikke setter seg så godt i plagget. Derfor holder det å lufte klesplagg av ull godt, og man behøver ikke å vaske plagget like ofte. Av den grunn kan du pakke lettere når du skal på langtur, og få mer plass i sekken til kvikk lunsjen og annet turkos. Alle disse egenskapene gjør ull veldig godt egnet for fjellturer, og vil beskytte deg uansett værforhold.

Kle deg etter 3-lags prinsippet

Når du skal på fjellet, er det lurt å kle seg etter 3-lags prinsippet. Ved å kle seg i flere lag blir det luft mellom plaggene, som gir god isolasjon, og det holder lettere på varmen. Det er derfor mye bedre å ha på flere tynne lag enn å ha på et tykt plagg. Bekledningen avhenger av vær, temperatur, og hvor aktiv du skal være, så det er viktig å planlegge godt før du legger ut på en skikkelig fjelltur. 3-lags prinsippet er ekstra viktig når man skal ut i de kalde høst- og vintermånedene, så ha dette i bakhodet når du skal på tur i fjellet.

Lag 1: Fukttransporterende undertøy

Innerst mot kroppen er det viktig å velge et plagg som puster og transporterer fuktigheten bort fra kroppen. Undertøyets viktigste oppgave er å holde deg varm og komfortabel. Ull har høy isolasjonsevne og regulerer temperaturen veldig godt. Når du skal velge ullundertøy for fjellturen, er det essensielt at du velger et tynt og behagelig ullplagg som ikke klør og sitter tett på kroppen, slik at du skal få god utnyttelse av ullens egenskaper.

Lag 2: Isolerende mellomlag

Mellomlaget skal holde kroppen isolert. Materialer som er lurt å bruke er fleece eller ull, slik at plagget transporterer fuktigheten videre ut, holde varmen inne, og kulden ute. Når vi går i fjellet er aktivitetsnivået ganske høyt, det går mye oppover og man kan bli ganske svett. Selv om du er på en rolig fjelltur bør du velge en varm ullgenser eller fleecegenser, og hvis mulig ha med deg et ekstra mellomplagg i sekken. Skal du på en lengre tur er dette anbefalt da mellomlaget kan bli fuktig. Det er veldig godt å ta på seg en lun og varm genser når man stopper opp for å spise niste eller setter opp camp.

Lag 3: Et beskyttende ytterlag

Det ytterste plagget skal beskytte godt mot vind, kulde og nedbør. I tillegg er det også viktig at fuktigheten, som blir transportert gjennom det første og andre laget, forsvinner. En skalljakke eller vattert jakke, alt etter værforhold, er å anbefale. Det er supert å velge en skalljakke med høy vannsøyle og muligheter for ventilering under armene slik at du kan lufte godt om det trengs.

Hva med hodet?

Hodet er den delen som slipper ut mest varme, det er derfor viktig å ha med seg lue når man skal på tur, spesielt om det er sen høst- eller vintersesong. En god og tettsittet lue hører med på fjellet, uansett årstid. Luen bør helst være i materialer som ikke holder på fuktigheten, så en tettstrikket lue av ull er perfekt for en fjelltur der vinden kan være ganske sterk.

Hold varmen på hendene

Selv på de varme sommerdagene er det lurt å ta med seg votter eller hansker i sekken, slik at du kan beskytte hendene mot både fukt og kulde. Velg hansker og votter av ull, gjerne foret med fleece, for ekstra god beskyttelse om vinteren.

Hold føttene beskyttet

Føttene er veldig utsatt for kjøling, og det viktigste er å holde dem tørre gjennom fjellturen.  Med tørre føtter reduserer du faren med å bli nedkjølt. Bruk sokker av ull eller ullblanding som vil isolere og transportere fuktighet bort fra føttene. Bruker du doble sokker reduserer du også friksjon mot foten, og vil unngå gnagsår. Velg tynnere ullsokker sommersesongen, slik at føttene får puste godt mens du er på vei opp fjellet.

Det viktigste å vite er at ull er det beste materialet å bruke lengst inn, og at denne skal sitte godt på kroppen. Pass på at mellomlaget og ytterlaget ikke er for trange og gir plass til luft mellom plaggene. Dette gir mye bedre bevegelighet og komfort for deg på fjelltur. Kler du deg riktig, trenger du ikke å være bekymret for at været skal snu og du kan bare kose deg på tur. Nyt naturen, nyt været og nyt hele turen!

Siste nytt fra
Fjord Journal