10 ekte norske vinteropplevelser

Norske vintre er oppfriskende vakkert, og det er utrolig mye å oppleve i vårt langstrakte land. Selv om det sies at nordmenn er født med ski på bena, er det så mange andre unike og minnerike aktiviteter å ta seg til når snøen laver ned. Hva med å oppleve kanefart, hund- eller reinsdyrkjøring, overnatting på et ishotell eller fartsfylt snøkiting? Når Norge blir kaldt og hvitkledd, forandrer landet seg til en eventyrlig vinterverden. Opplev norsk vinter med våre 10 mest unike og ekte norske vinteropplevelser på kryss og tvers av landet vårt som du kan nyte og oppleve gjennom hele vinteren.

1. Kanefart

Mørket har senket seg, det er vinterkveld på fjellet og snøen glitrer i måneskinnet. Sett deg godt til rette, innpakket i saueskinn og nyt den eventyrlige turen med hest og sledeLyden av bjellene når sterke trampende hester drar deg gjennom det vakre snøkledde vinterlandskapet og stjernehimmelen glitrer like mye som snøen, finnes det noe mer magisk? Du kan oppleve kanefart flere steder i Norge, der blant annet områdene rundt Røros, Lillehammer og Trysil er å anbefale.  

2. Hundekjøring i Nord-Norge

Opplev samspillet mellom mennesket og hund, der det eneste som bryter stillheten er pusten fra polarhundene og sleden som suser avgårde på de hvite slettene. Nyt vintersolen og de vakre vinterkledde viddene mens hundene trekker deg med stor entusiasme. Å være med på sledetur er virkelig en fantastisk opplevelse! Hundekjøring gir deg et ordentlig kick, og det anbefales på det sterkeste å oppleve dette i de nordlige delene av Norge. Dra på hundekjøring i Tromsø, Tana, Karasjok og Kirkenes for en eventyrlig vinteropplevelse. Mange turer avsluttes i båloppvarmet lavvo, med god prat og varm drikke rundt bålet.

3. Tradisjonell reinsdyrdrift i Kautokeino

I Kautokeino kan du oppleve den samiske kulturen og få innblikk i tradisjonell reindrift slik den har blitt drevet i mange generasjoner. Overnatte i lavvo under nordlyset, prøv en kjøretur med rein og slede, lær deg å kaste lasso, nyt god mat og drikke eller en god kopp bålkaffe. Kautokeino har stadig landets laveste vintertemperaturer, og det har vært målt helt ned til -50 grader her. Kle deg godt, her vil du finne mye snø og is hvor enn du går!  Kautokeino er også kjent for sine mange originale vinteraktiviteter, som minigolf på isbaner og barer av is.

Når du sitter mye stille og er ute i kulda er det viktig å kle seg etter forholdene, gode varme tradisjonelle ullgensere laget av 100% norsk ull er det perfekte plagget for å holde godt på varmen. Les mer om norske kvalitetsmerker her.

4. Nordlyset på Svalbard

Når vintertiden kommer, er Svalbard og Longyearbyen et ypperlig reisemål for å oppleve det mektige nordlyset. Her kan du oppleve nordlyset fra oktober til mars, og den kalde fine tiden på Svalbard er et must for alle som ønsker en eventyrlig vinteropplevelse. Under de kaldeste månedene er det så mørkt døgnet rundt at nordlyset kan oppstå på dagtid, og er det eneste bebodde stedet på kloden der du kan oppleve dette uansett tid på døgnet. Det klassiske svalbardlandskapet har en formidabel tiltrekningskraft som er vanskelig å beskrive. Det er så unikt, øde, og så utrolig vakkert. Kanskje du er så heldig at du får se nordlyset allerede fra flyvinduet?

5. Stormwatching, Kalvåg

Opplev Norges spektakulære vinterstormer i Kalvåg, et lite tettsted på øya Frøya. Her har vind og vær formet det vakre landskapet og uværet fra Norskehavet møter fastlandet. Fra trygg avstand kan du kjenne vinden og se på det ville og ekstreme været slå innover øya. Knutholmen i Kalvåg er et eksepsjonelt overnattingssted der du kan oppleve hytter på klipper og nyte den råe ufiltrerte naturen av Norge. Omfanget av de majestetiske fjellene vil du oppleve utsøkt mat, fantastisk natur, gjestfrihet, ro og avslapning.

6. Overnatting på ishotell, Sorrisniva Igloo Hotel

Sorrisniva Igloo Hotel på Alta er et av verdens mest berømte ishoteller. Alt av hotellet er bygget av snø og is, fra sengen du sover på til glassene du drikker av. Pakk deg inn i varme reinsdyrskinn og kryp ned i en koselig isseng! Hotellet holder en konstant temperatur mellom -4 og -7 grader, og du sover på lune og myke reinsdyrskinn i veldig varme soveposer. Opplev magiske netter og vandring mellom isskulpturer som er utformet for hånd. Hotellet har 2 restauranter, isbar, badstue og utendørs boblebad. Hva er ikke mer romantisk enn å sitte utenfor i 25 minus med noe kaldt i glasset mens man ser nordlyset danse over den magiske vinternatten?

Ingenting er bedre enn å pakke seg inn i en varm og myk jakke når gradestokken viser kalde blå. Tykke deilige dunjakker er det perfekte ytterplagget om vinteren, og du vil holde deg like varm som stilig gjennom alle dine vinteraktiviteter. Les mer om dette essensielle vinterplagget her.

7. Vakre langrennsturer 

Finn fram ski og staver og sett kursen mot nye eventyrlige spor! Norge er et eneste stort langrennsparadis, med snø belagt skog, glitrende vidder og fantastiske fjell. Store deler av de mest besøkte destinasjonene for langrenn ligger på Østlandet og i de sentrale fjellstrøkene, med flere nydelige preppede løyper. Ønsker du en treningsøkt, eller en rolig tur med kakao og kvikk lunsj i tursekken, er landets flotte langrennsdestinasjoner noe som passer enhver smak. Smør skiene, kle deg godt, og nyt Norges vintereventyr på langrennsski.

8. Actionfylt snøkiting

Norges majestetiske snødekte fjellheimer og vidder gjør landet vårt som skapt for snøkiting. Sus avgårde på snøkledde vidder og nyt følelsen av fart og spenning i Norges vakre fjellområder. Her får du oppleve fantastisk natur og actionfylt aktivitet på sitt beste. Det tilbys kurs og guidede turer flere steder i landet, enten du er nybegynner eller er en drevet kiter. Hold deg fast og vær med på moroa i et spennende terreng med stabil vind i vakker natur fra sør til nord.

9. Akebakker i Norge

På leting etter fart og spenning? Hva med å prøve ut en av Norges mange snødekte akebakker? Hiv deg på kjelken og sus nedover de glitrende bakkene, der hyl og latter er en garanti. Korketrekkeren i Oslo er et godt alternativ. Korketrekkerens lengde er 2000 meter, og fallhøyden er 255 meter. Dette er en tur som tar ca. 8-10 minutter – uten stopp underveis. Eller er du tøff nok til å prøve ut en av verdens raskeste akebakker i Lillehammer?  Dette kalles bobrafting eller bobsleigh og er en ekstremversjon av aking. Farten kan komme opp i 100 til 120 kilometer i timen!

10. Sol, pudder og fjell

Norge har utallige alpinbakker å boltre seg i, og det finnes anlegg for enhver smak. Dra på fjellet med venner, familien eller kjæresten, uansett hva du ser etter vil du garantert finne det som måtte passe deg og dine preferanser. Alt i alt finnes det over 200 små og store skisentre i Norge. Velg blant de største og mest populære bakkene som Trysil, Hafjell eller Hemsedal, her vil du finne bakker både for store og små fartssøkere.

Selv om du er i bevegelse og vinterværet viser seg fra sin beste og solfylte side, er det viktig å kle seg godt. Trelagsprinsippet er en god regel å følge, uansett aktivitetsnivå. Velg superundertøy og ullplagg som innerste lag mot kroppen, slik at du holder på varmen selv om minusgradene kryper nedover gradestokken.

Siste nytt fra
Fjord Journal