Riktig vask og behandling av ullklær

Riktig behandling og vask av ullklær

Ull er et veldig holdbart materiale og om du behandler materialet riktig kan du ha det ut hele livet (noen ganger i generasjoner).

Håndter med forsiktighet

Om du ikke behandler det riktig, kan ull krympe, begynne å nuppe eller slites veldig raskt. Ull er selvrensende og bør ikke vaskes for ofte. I stedet bør du bare la den lufte, helst ute, men ikke i direkte sollys.

Hvis du trenger å vaske den, husk og separerer mørke og lyse farger, og sørg for å ikke blande ull med andre stoffer da det kan resulterer i nupper.
Et annet triks for å unngå nupper er å vri plagget så innsiden er ut før man vasker, for en enda mer skånsom vask.

Må ikke eksponeres for høye temperaturer eller tørketrommel

Det viktigste å huske på er at ull ikke må utsettes for høy temperatur og bevegelse på samme tid. Da vil materialet krympe og bli veldig tett. Du kan vaske ull i en vaskemaskin, men bare med laveste temperatur, som 30 grader.

Noen ullplagg kan vaskes på 40 grader, men du må lese etiketten på hvert plagg for å være helt sikker. Bruk vaskemiddel spesielt laget for ull og delikate stoffer, IKKE bruk blekemiddel og ALDRI bruk tørketrommel.

Vask av ull – Sjeldent, men raskt

Hvis klesplagget er skittent eller flekkete, vask snarest mulig. Bløtlegg plagget en stund i kaldt vann før du vasker, og gni flekkene med et vaskemiddel spesielt laget for ull. I Norge er Gallesåpe den foretrukne såpe mot flekker.

Tykkere ullstoffer som jakker eller store tepper kan flekke renses i stedet for å bruke maskinvask. Eller ta plagget med til et renseri som er vant til å behandle ull.

Sørg for å skvise så mye vann ut av de nyvaskede plaggene som mulig før du henger den til tørk. Du kan også legge det flatt på et håndkle for å forhindre at vannet utvider stoffet og ødelegger formen på klærne.

Kjøp bærekraftige produkter av høy kvalitet

Nupper er en vanlig utfordring for ullklær. Invester i produkter av høy kvalitet for å forhindre dette fra starten av. En ren ullgenser med god kvalitet vil vare mye lenger og få mindre nupper enn et billigere blandet materiale. Det kan være vanskelig å unngå nupper og lo helt, men det er måter å bli kvitt dem på når de dukker opp.

Elektriske lofjerner er nyttige, men bruk dem med forsiktighet, du vil ikke at de skal skade klærne dine. Du kan også bruke en skarp barberhøvel for å «barbere» bort loen. Ikke bruk et slitt blad, da dette kan ødelegge stoffet.

Shop ullklær

Siste nytt fra
Fjord Journal