Aleine på tur

Hiking solo wearing wool sweater

For mange er det den ultimate følelsen av frihet å gå tur aleine. Ingen forstyrrelser, ingen å underholde, du kan stoppe når du vil, gå i ditt eget tempo, nyte naturen og ikke minst utsikten. 

Mall of Norway testpilot Rita Arhaug er en erfaren turgåer. I denne artikkelen deler hun sine anbefalinger for hva du bør tenke på når du vandrer gjennom naturen aleine og hvordan du kan bli vant med å ikke være redd i mørket.

Først og fremst har Rita en enkel, men essensiell regel for turer aleine. Det er å “ALLTID si ifra hvor du går!” Selvfølgelig vil en ikke tenke på at noe alvorlig skal skje underveis, men i tilfelle du mister mobilitet, ikke kan ringe for hjelp, eller går deg vill, er det avgjørende at andre vet, hvilket område du befinner deg i. For å være helt på sikre siden sender Rita alltid melding om hvilken topp hun går på, når hun er halvveis, på toppen og på vei ned igjen. Hun har alltid med powerbank til mobilen. 

Ekstra tips: Batteriet til mobilen går fortere tom når det blir kaldt. Thermo bags fra Eyepoc holder mobilen din varm og i live lengre. 

Været på fjellet forandrer seg fort og stadig. Sjekk derfor værmelding ofte og snu i tide. Spesielt i ukjent terreng undervurderer en gjerne tiden som trengs for å komme seg tilbake til bilen og sivilisasjon. Her har Rita et bra tips – “Når jeg skal på topptur aleine leser jeg meg alltid opp på turbeskrivelser og tar skjermbilder i tilfelle det er dårlig dekning.” På lengre turer er det dessuten lurt å ha en generell tidsplan. Hvis du merker at du ligger bak planen, er det bedre å snu før målet enn å risikere å ikke komme frem før det blir mørkt. Spesielt i de mørke årstidene er det lett å glemme hvor fort solen går ned. Sett derfor en timer for å komme deg tilbake eller i mål i tiden. 

Ekstra tips: Appen Norgeskart (for Android og iOs) laster GPS-kart og funker uavhengig fra nettverk dekning. 

Bra utstyr, gode tursko og klær har mye å si for om turen blir bra, om en går aleine eller med andre. Rita har alltid ulltrøye innerst, helst med glidelås i halsen for å justere når det blåser eller blir varmt. Det finnes et eget journal innlegg om hvorfor ull er best når du er ute på tur.
En allværsjakke med lufting under armene og god hette er hennes anbefaling som øverste plagget. Så justerer hun med enten en fleecejakke eller en ullgenser under om det blir kaldt. En ekstra ulltrøye for skiftning på toppen (om den er våt) kan være lurt, slik at en ikke fryser. Hun anbefaler en god turbukse for god bevegelighet, også her med lufting på utsida av beinene, siden hun ikke liker de på innsiden da de gnisser når en går.  

Ekstra tips: Kjøp og pakk ultra-lett utstyr, siden du ikke kan dele vekten med noen andre. 

Å begynne å gå tur aleine kan være skummelt. Rita snakker av egen erfaring når hun sier at det er best å begynne med enkle turer. “Øk nivå og lengde etter hvert og før du vet det, sover du i telt på fjelltoppen.”  

Ekstra tips: Det kan det være masse nye inntrykk aleine på fjelltoppen. Spesielt om natten holder fremmede lyder deg gjerne våken. En lydbok eller musikk lastet ned på mobilen hjelper de som vil isolere seg fra den skumle verden utenfor teltet. Mange liker dessuten å høre på musikk eller lydbok mens de går tur. Hodetelefoner med bra fit gjør det mye mer komfortabelt. Test hodetelefonene godt før du går på en lengre tur. 

“Jeg håper mange av leserne nyter deres turopplevelser aleine, og med andre, og ønsker alle en god og trygg tur!”
– Rita 

Siste nytt fra
Fjord Journal