Velg det beste tekniske undertøyet

Wool baselayer

En kløe her, en kløe der, for stram rundt knærne, for løs rundt midjen – Vi har alle hatt våre negative erfaringer med funksjonelt undertøy. Derfor har vi samlet våre forslag til hvordan du velger det perfekte første laget i denne guiden.

Finn ut
– Hvilket materiale som er best egnet som undertøy
– Hvilken passform er best for din kropp
– Hvordan du holder perfekt kroppstemperatur
– Hvilke merker og produkter vi anbefaler

Hva kan du forvente av ditt undertøy?

Alle tekstiler som er i direkte kontakt med huden din skal oppfylle dine høyeste krav! Du kan bruke den beste genseren eller jakken, men det betyr ingenting om undertøyet ditt ikke gir deg den samme komforten. Vi kan nok alle bli enige om at plagg som berører huden din bestemmer mye av hvordan du opplever en tur under forskjellige værforhold. Vi vet at det kan være vanskelig å navigere det brede utvalget av teknisk undertøy som er tilgjengelig på markedet. Tidligere vi beskrev hvordan du kler deg etter 3-lags prinsippet for best beskyttelse mot kulde. Nå ser vi nærmere på hva som utgjør et godt første lag.

Materiale

Tradisjonell ull eller moderne syntetiske plagg, materialer du velger som undertøy bestemmer komforten ved bruk.

Ullundertøy vs. syntetisk undertøy

Ull er klassikeren i undertøy sortimentet og utgangspunkt for mange moderne syntetiske stoffer. Ull transporterer ut fuktighet fra kroppen og sørger dermed for at du ikke føler deg svett, selv i aktivitet. Om vinteren isolerer den generelt veldig godt mot kulden, uansett om du velger en tykkere eller tynnere utgave. Det som mange setter pris på i ullklær er at det er antibakterielt. Det betyr at ull, sammenlignet med syntetiske stoffer, ikke lukter så mye. Etter bruk holder det  ofte med å henge ulltøyet ditt utendørs til lufting, istedenfor en full vask. Skulle ditt ullundertøy trenger en vask allikevel, så tåler de fleste moderne ullplaggene å bli vasket i ullprogram i vaskemaskinen.

Vi hos Mall of Norway er veldig glad i ullundertøy og selger kun våre favoritter her i nettbutikken. Se noen av våre personlige favoritter her:

Moderne tekniske materialer er et god valg for mange aktiviteter. Mange liker å bruke polyester, nylon, eller en blanding av forskjellige materialer på en joggetur om høsten eller våren, der temperaturene ikke er for ekstrem. Vi anbefaler å velge syntetisk stoff som er tynt og lett, slik at huden din kan puste. Ellers blir syntetisk stoff fort et plagg som stenger deg inne og absorbere fuktigheten, som leder til en ukomfortabel lukt som ikke er så lett å kvitter seg med i vaskemaskinen.

Du har enda ikke funnet syntetisk undertøy som var helt passelig for deg?

Passform og stil

Stilen har utviklet seg slik at mye undertøy nå til dags óg blir brukt som ytterplagg og ikke lenger gjemt under flere andre plagg. La oss sjekke opp i hvilke valg du har når det kommer til ditt perfekt undertøy.

Preferanser for utførelsen av undertøy er like mange som det det finnes passformer. Noen liker glidelås i halsen for å kunne justere kroppstemperaturen, andre foretrekker rundt hals. Noen liker korte ermer, andre lange ermer med fingerhull.

For å være helt sikker på at du finner rett passform for deg anbefaler vi å prøve på det du skal kjøpe.

Undertøy til damer og herrer

Hvis du en gang har vært fristet til å kjøpe trøye eller tights som var laget for det motsatte kjønn, så har du kanskje opplevd en overraskelse. Mens det går godt an å kjøpe en herre-jakke eller genser som kvinne, eller omvendt, så blir dette vanskelig med undertøy. Det underste plagget bør ligge tett på kroppen og er derfor som oftest tilpasset de kjønnsspesifikke kroppsformene. Tights for herrer har ofte en egen pose som sørger for bedre klima og mindre svette i skrittet. Trøyer for kvinner gir det kvinnelige brystet plass. Vi anbefaler derfor å kjøpe kjønnsspesifikt undertøy.

Glidelås

Moten kommer og går, men det finnes alltid et valg mellom trøyer med glidelås eller uten. Glidelås igjen kommer i forskjellige utførelser, som halv glidelås eller hel glidelås. Vi anbefaler at samme hvilken type glidelås du velger, bør du gå for en god kvalitet. Ingenting er mer irriterende enn en glidelås som blokkerer, river, eller forskyver seg. Spesielt når du har flere plagg utenpå, er tilkomsten allerede vanskelig og du vil helst unngå unødvendig frustrasjon når du prøver å nyte en skitur, joggetur eller en tur i byen.

Ermer

Det gir mening å vurdere ermlengden avhengig av dine behov. Ved håndleddet går nemlig arterien som regulerer temperaturen i kroppen vår. Blir du fort varm, så anbefales det å velge en kortermet t-skjorte, mens lange ermer som dekker deler av håndleddet, er bra for deg som fryser lett.

Komfort og kvalitet

Funksjonelt undertøy har blitt et helårs plagg som ikke kun blir brukt som det underste laget, men óg uten andre plagg. Om sommeren er det herlig å ha ull eller syntetisk materiale på seg som ikke er for tykt og som slipper inn luft. Men tynt stoff betyr ikke nødvendigvis at undertøyet ikke er varmt.

Ull og høyverdige syntetiske materialer sørger for et perfekt varmeutbytte. Vi anbefaler derfor å kjøpe undertøy med god kvalitet og har vårt utvalg av de beste materialer og de fineste design klart her i nettbutikken.

Siste nytt fra
Fjord Journal