Hva er egentlig best – Ull eller bomull?

Ull og bomull er de mest brukte naturlige materialene man finner i klesplagg, og begge gir god komfort. Men hva er egentlig de største forskjellene, og når er det best å bruke disse kjente og kjære materialene? Ull eller bomull, det skal vi finne ut i denne artikkelen.

Vi nordmenn er glade i naturen, og mange bruker store deler av fritiden sin på fjellet, i bakken, eller i skogen. Vi elsker friluftslivet! Ni av ti nordmenn går på tur eller driver med noe aktivitet ute, og vi gjør dette i gjennomsnitt to til tre ganger i uka.

Nordmenn og friluftsliv

Nordmenn påvirkes i høy grad av teknologi og trender, og de siste årene har det blitt veldig hipt å være ute i naturen. Sove ute i hengekøye, gå lange turer i fjellet og dra på fisketur med telt i ryggsekken. Instagram feeden blomstrer av herlig norsk natur, og de fleste av oss vet viktigheten av godt turtøy når vi er ute på tur, men mange vet kanskje ikke hvorfor. Det er store forskjeller på materialene ull og bomull, og det finnes både fordeler og ulemper med begge. Nedenfor forklarer vi de største forskjellene på disse materialene, hva du bør ta hensyn til når du skal kle deg, og hvorfor det er essensielt å kle seg riktig til ulike aktivitetsnivåer.

Hvorfor bomull?

Bomull er et naturfiber fremstilt av den lune delen rundt frøene fra bomullsplanten. Mennesker har brukt denne naturlige fiberen til klær i århundrer på grunn av at materialet er utrolig behagelig og mykt å ha på. Selv om bomullen er myk og lett, er den meget slitesterk i bruk og vask, samt at det er en av de billigste materialene vi har i verden. Disse egenskapene gjør at mange foretrekker bomullstekstiler.

Når bør jeg bruke bomull?

Bomull er komfortabelt å ha på når du ikke er i aktivitet, men når materialet blir fuktig isolerer det ikke, det holder lenge på fuktigheten og har dårlig pusteevne. Bomull bruker lang tid på å tørke, blir fort skittent og holder på smuss, så hvis du ønsker en tur over flere dager, skal på joggetur eller skitur, er ikke dette materialet et godt valg. Det egner seg bedre i plagg du skal bruke på kontoret, ut på byen, og til lette hverdagsaktiviteter. Bomull er perfekt å bruke på sommeren og i temperaturer som er behagelige for kroppen.

Hvorfor ull?

Ull er er et naturlig materiale, det tar nesten ikke til seg kroppslukt og isolerer godt under alle forhold, selv når plagget er vått. Ull har også naturlige temperaturregulerende egenskaper. Dersom det er varmt i luften vil ull sørge for å regulere kroppstemperaturen ved å absorbere og slippe ut fuktighet under ulike aktivitetsnivåer. Ulempen med ull er at det kan føles hardt og ubehagelig mot huden. Noen typer ull kan forårsake kløe, så det er viktig å velge riktig ull om den skal sitte kroppsnært. Det kan være vanskelig å vaske ull, for det krymper raskt i vaskemaskinen. Men fordelen er at du ikke trenger å vaske ullplagget ofte siden det ikke tar ikke opp smuss, og er selvrensende, som gjør materialet perfekt for lange turer. Disse egenskapene gjør at mange foretrekker ull, både på sommeren og i de kaldeste vintermånedene.

Når bør jeg bruke ull?

Ullklær er det beste valget for de alle fleste. Skal du på søndagstur i skogen, ta en tur i skiløypa eller gå en topptur i Rondane, vil ullens egenskaper bidra til komfort under hele turen. Du trenger ikke pakke med deg flere plagg på tur, for ull er selvrensende og har en lukthemmende effekt. Det er en kjærkommen egenskap hvis du legger ut på en lengre tur og skal møte folk etter noen dager i fjellet. Er det ekstra kaldt i lufta anbefales det å kle seg etter trelagsprinsippet. Både på sommeren og vinteren er ull et godt materiale å bruke, og det finnes utallige plagg med både tradisjonsrike og moderne mønstre, i ulike tykkelser og stilformer. Det er et materiale som passer til alle type aktivitetsnivåer og som garantert vil bli en viktig del av din komfort på turen.

Ingenting slår naturmaterialet – Ull

Skal vi ta prisen i betraktning, er bomullsundertøy en del billigere enn et kvalitetssett av ullundertøy, men hvis du skal på tur i skogen eller i fjellet bør du holde deg unna bomull. Å velge riktig bekledning handler om å velge klær som regulerer kroppstemperaturen riktig, og holder deg verken for varm eller for kald. Å kle seg riktig er alfa omega, spesielt på vinteren, for jo lavere temperaturen er i lufta, jo viktigere er det å ikke bli våt. Selv om bomull og ull tørker nesten like raskt, kan du ta på deg et ullplagg tidligere fordi den tåler mye mer fukt uten at du opplever det som ubehagelig. Ull er gull uansett vær, det gjelder bare å velge riktig ullplagg for ditt aktivitetsnivå.

Siste nytt fra
Fjord Journal