Norges 10 vakreste skiløyper

Skiing in Norway

Langrenn regnes som Norges nasjonalsport og er vår foretrukne fritids- og treningsaktivitet om vinteren, da forvandles landet til et skiparadis med milevis av flotte nydelige preparerte løyper. Hvitkledd skog, fantastiske hvite vidder og fjell så langt øye kan se. Til tross for et stort utvalg av gode ski- og turmuligheter, reiser vi ofte tilbake til kjente gamle løyper istedenfor å prøve noe nytt. Vi ønsker å gi deg inspirasjon og lysten til å prøve ut nye spor denne vinteren med ti av Norges vakreste skiløyper.

I Norge kan man gå på langrenn nesten overalt, men det er noen løyper som er lagt ekstra godt til rette for både dedikerte skientusiaster som ønsker å gå flere mil, og familier og nybegynnere med et roligere tempo. Store deler av de mest besøkte destinasjonene for langrenn ligger på Østlandet og i de sentrale fjellstrøkene, med flere nydelige preppede løyper til alle og enhver. Om du ønsker en treningsøkt, eller en rolig tur med kakao og kvikk lunsj i tursekken, vil denne guiden hjelpe deg med å finne de mest fantastiske skisporene så du kan nyte ethvert staketak. Smør skiene, kle deg godt og nyt den eventyrlige vinteren Norge har å by på.

1. Sjusjøen, Innlandet (Birkebeinerløypa)

Sjusjøen er kjent som en av Europas beste langrennsdestinasjoner og er et tureldorado for store og små. Her finner du mer enn 350 kilometer med preparert løyper som lar deg passere både skog og lett fjellterreng. Den kjente Birkebeinerløypa går gjennom området som byr på varierte skimuligheter med løyper både på snaufjellet og i skogen. Skiløypene du finner her har ingen bratte stigninger, men store høydedrag gir likevel flott utsikt. I høysesongen er det flere kafeer og serveringssteder i løypenettet. På Sjusjøen finnes også skiskytteranlegg, asfalterte rulleskiløyper og et lite alpinanlegg.

2. Beitostølen, Innlandet (Valdresflye)

Langrennsløypene på Beitostølen gir deg virkelig et ekte vintereventyr. Her kan du lydløst gli gjennom et kritthvitt fantastisk naturlandskap. Beitostølen og Valdresflye utgjør 320 kilometer preparerte langrennsløyper der man finner alt fra kupert fjellterreng i lun skog til høyfjellet med panoramautsikt. Om du er en racer på ski eller ønsker en rolig søndagstur vil vi uansett anbefale dette: En langrennstur i Valdresflye på våren. Ta med vennegjengen, damene eller familien, utrolig nydelig tur med utsikt til Jotunheimens mektige topper. Her finner du oppkjørte langrennsløyper stort sett frem til 20. mai.

3. Gålå, Gudbrandsdalen (Gålåvatnet rundt)

Her finner du totalt 230 kilometer med oppkjørte løyper i variert terreng, og du får en utrolig fin utsikt mot nasjonalparkene Jotunheimen og Rondane. På Gålå finnes det også en langrennstrasé på 2,1 kilometer med kunstsnø om du ønsker å starte sesongen tidlig. En fin tur som passer alle i alle aldre er Gålåvatnet rundt. Løypa starter ved Peer Gynt Kafeen der første delen av løypa går gjennom skog, deretter får du en kjempeflott utsikt over Gålå Vatnet. Løypa avsluttes igjen ved Peer Gynt Kafeen, hva er vel ikke bedre enn kakao og vafler etter skituren?

Husk å kle deg etter hva slags skitur du skal legge ut på, og selvfølgelig etter værforholdene. Tenk alltid på trelagsprinsippet hvis du er ute i dalen eller på fjellet. Det er alltid lurt å kle seg i superundertøy av ull eller syntetiske fibre som er fukttransporterende, slik at du holder deg lun og varm gjennom hele skituren.

4. Hovden, Agder (Galtenløypa og vidda)

Her finner du 170 km med velpreparerte løyper, som ligger både i skogsterreng og fjellterreng. Løypene egner seg like godt for de minste barna, som for deg som vil på langtur eller gå raskt i sporet innover de hvite viddene.

Langturen innover de hvitkledde viddene er perfekt i godt vær og sekken er pakket med ekstra varmt tøy, mat og andre godsaker. Se an dagsformen og vurdere vær og vind før du velger å ta fatt på motbakkene opp i høyden i Galtenløypa. Du kan gå alt fra 1 til 16 km dersom du velger å følge løypa mot Auversvatn.

5. Hafjell, Innlandet (Hafjellrunden)

Det er mange muligheter for langrenn på Hafjell, med 600 km herlige preppede turløyper, som enkelt kan kombineres med en alpinferie. En flott tur er Hafjellrunden på 7 km som passer både den veltrente milgåeren og de som ønsker en rolig søndagstur med familien. Turen starter på Ilsetra og går slakt oppover til Pellestova, et fantastisk høyfjellshotell med sjel. Turen er lett kupert og du får en fantastisk utsikt over Gudbrandsdalen.

6. Rondablikk, Kvamsfjellet Rondane (Furusjøen Rundt)

Her er det flotte turmuligheter på langrenn med 210 km med gode maskinpreppede løyper som henger sammen med Høvringen i nord og Venabygsfjellet i sør. Med sin storslåtte natur tett innpå nasjonalparken Rondane finner du destinasjonen Rondablikk på Kvamsfjellet. Her slynger løypene seg i et variert landskap mellom flott høyfjellsterreng og eldgammel fjellfuruskog som gir skiløperen en fantastisk naturopplevelse.

Vinterfjellet er flott, men husk at været fort kan snu og det åpne landskapet kan by på sterk vind, derfor gjelder det å være forberedt. Ha på deg, eller med deg, en vindtett anorakk eller en lett skalljakke. Denne tar liten plass i sekken og beskytter godt mot vind og vær, samtidig som jakken har god lufting når man er i bevegelse.

7. Skeikampen, Innlandet (Slagsfjellrunden)

Skeikampen ligger rett utenfor Lillehammer og tilbyr et fantastisk løypenett som også er knyttet sammen med Peer Gynt Skiregion og Kvitfjell. Her vil du finne tilsammen over 600 kilometer oppkjørte løyper. Løypene på Skeikampen går gjennom variert skogs- og fjellterreng, som passer både friskuser og søndagsfamilien på tur. Det er mange fine varmehytter på veien der du kan nyte en varm kakao og vafler.

8. Hedmarksvidda

Ser du etter vakre postkortløyper så langt øye kan se? Hedmarksvidda ligger mellom Gudbrandsdalen og Øseterdalen i kommunene Løten, Hamar og Ringsaker. Det er et snøsikkert sted med 300 km fantastiske skiforhold med nypreppede langrennsløyper hver dag. Løypene blir hyppig brukt av alt fra familier til toppidrettsutøvere, og du vil finne trivelige serverings- og overnattingssteder langs hele løypenettet.

9. Bymarka, Trondheim

I nærheten av Trondheim ligger Bymarka med 250 kilometer velpreparerte løyper samt lysløype. Her kan du stå på ski bare ti minutter utenfor byen, og stoppe ved en rekke av koselige varmehytter, eller dra på kveldseventyr i de opplyste skiløypene. I Trondheim kan du kombinere skiferie med bylivet, og få både i pose og sekk!

10. Svalbard

Ser du etter noe ekstraordinært er Svalbard stedet for deg. Omringet av mektige fjell og storslått natur, er det mange skiturer å velge mellom. Fra korte turer i enkelt terreng til mer krevende turer og tøffere topper. Opplev Svalbard sitt uforglemmelige polarlandskap på ski, akkurat slik det bør nytes! Flinke og erfarne guider sørger for din sikkerhet på turen, og velger ruter etter værforholdene.

Sørg alltid for å ha med deg et ekstra plagg i sekken som varmer godt når du skal sette deg ned å nyte matpakken, en god lun ullgenser er helt herlig å ha tilgjengelig når man stopper opp å tar en pause. Mall of Norway kan tilby deg kvalitetsplagg fra norske merker, slik at du holder på varmen sesong etter sesong.

Siste nytt fra
Fjord Journal