Nasjonale turistveier i Norge

Fra Jæren i sør, til Varanger i nord, disse naturskjønne veiene har blitt nøye planlagt for å presentere de mest spektakulære naturopplevelsene Norge har å by på. Når du velger å utforske disse veiene, vil du ikke bare oppleve fantastisk utsikt over fjordene, fjell, fosser og breer, men du vil også oppleve arkitektur, kultur og perfekt plasserte utsiktspunkter som er spesielt laget for disse veiene.

Veiene dekker til sammen 1 850 kilometer og de finnes langs vestkysten av Norge, helt opp i Nord-Norge og også i fjellene i Sør-Norge.

Statens vegvesen er ansvarlig for utvelgelsen av disse veiene, basert på nominasjoner fra de forskjellige fylkene i Norge. De 18 vinnende veiene ble lagt til denne listen både for deres bilde perfekte og turistvennlige infrastruktur, for eksempel rasteplasser og utsiktspunkter for å gjøre opplevelsen komfortabel, så vel som det beste fra vakker norsk natur og kunst.

Jæren

Første stopp, Jæren, sør i Norge. Denne særegne naturopplevelsen strekker seg over 41 km fra Ogna til Bore. Denne veien virker kanskje vanlig og ordinær ved første blikk, da du vil dele veien med alle innbyggerne som bor her. Når du fortsetter å utforske veien vil du se at dette er et helt annet syn enn hva du vil finne i andre deler av Norge. Et praktfullt lys gir flotte foto muligheter både på solfylte og regnfulle dager.

Hvis du vil ha en pause underveis, kan du besøke Kvassheim fyrtårn, som ligger i bakgrunnen av det åpne havet og en stadig skiftende himmel. Om du liker en dag på stranden, er det både sandstrender og steinstrender langs denne veien. Lær mer om strender i Norge her.

Ryfylket

Neste kjøretur finner man i Ryfylke, en 260 km lang kjøretur fra Oanes via Sauda til Horda, inkludert 2 ferger. Dette er en tur full av kontraster med høye spisse fjell, frodige åssider, flotte fjellsider og dype fjorder. En populær attraksjon er Svandalsfossen. Du kan gå opp trappene til fossen og komme nær den utrolige kraften til det enorme vannet som renner nedover fjellsiden.

Preikestolen og Kjerag-klippen

Hvis du føler for en omvei fra hovedveien, er den berømte Preikestolen og Kjerag-klippen vakkert plassert med Lysefjorden i bakgrunnen, to fantastiske foto muligheter du ikke må gå glipp av. I løpet av denne turen må du ta to ferger, hvor du kan nyte frisk luft omringet av fjordene og slappe av før neste kjøretur. Kanskje du vil smake på den norske pannekaken «Svele» mens du er nyter fergeturen.

Gjør deg klar for turen i nettbutikken vår

Hardangervidda

Hardangervidda, er kanskje den mest kjente kjøreturen i Norge, og er vårt neste tips. Veien dekker totalt 67 km mellom Halne–Steinsdalsfossen, Jondal–Utne og Kinsarvik–Tyssedal, som varierer mellom fjord landskap, myr, fjellsider og breer.

Spredt utover finner du fosser, inkludert Vøringfossen og Steinsdalsfossen, og dette området er symbolet på norsk romantisk nasjonalisme. Vøringsfossen er faktisk Norges mest kjente foss, og det er lett å forstå hvorfor, med et fritt fall på 182 meter. Et imponerende syn!

Hvis du er heldig, kan du se reinsdyr spasere langs Hardangervidda, en av de største bestandene av villrein i Europa bor her.

Aurlandsfjellet

Aurlandsfjellet er ruten på 47 km mellom Aurlandsvangen og Lærdalsøyri, inkludert Lærdalstunnelen – kjent for å være verdens lengste veitunnel. Veien går over fjellene og det høyeste punktet er 1 306 meter over havet. Om vinteren er veien stengt. Snø dekker fjellet store deler av sommeren, som gir det kallenavnet «Snøveien».

Underveis møter du det populære utsiktspunktet Stegastein (lenke til Flåmartikkel). Dette spektakulære utsiktspunktet regnes som et kunstverk som er verdt å få med seg, og utsikten er kjent for å være ganske imponerende. Denne kjøreturen tar deg fra fjorder til fjell, gjennom frodige daler og steinete ødemarker i høyfjellsområdet. Det er flere store kontraster å oppdage langs denne ruten.

Gaularfjellet

Gaularfjellet, er en annen fjellvei å utforske, 114 km mellom Balestrand og Moskog. Du vil passere innsjøer, elvestryk og fossefall, og veien varierer mellom bratte fjellskrenter og skjermede daler, denne ruten vil til tider føles som om veien klamrer seg fast i fjordene. Rasteplassen, Utsikten, er det perfekte stedet for deg å beundre panoramautsikten over fjell og daler.

Hvis du vil ta en pause fra å kjøre og spasere langs fots, finnes en kontinuerlig «fossesti» på nesten 25 km fra Nystølen til Eldal. Gå hele turen eller bare ta en kort spasertur for å beundre vassdraget på nært hold. For de eventyrlystne er det en fleksibel stålbru ved Likholefossen som vil gi deg den virvlende følelsen av å være midt i selve fossen.

Valdresflye

Valdresflye, en veirute på 49 km mellom Garli og Besstrond, er et fjellplatå der veien når 1 389 moh (4 557 fot). Fra selve platået har man utsikt mot Jotunheimen nasjonalpark, og videre nedover veien passerer den gjennom et kultivert landskap med fjellbeite.

Hvis du ønsker en pause fra å kjøre, kan du stoppe nesten hvor som helst og gå turer i fjellet. Det er også stopp spesielt design for dette, som Rjupa og Vargbakkene. Du vil møte fjellgårder underveis, der du kan kjøpe med deg organisk smør, rømme og ost produsert lokalt på tradisjonell norsk måte. En smak av Norge!

Få en smak av Norge

Sognefjellet

Vår neste veirute, Sognefjellet, består av 108 km fra Lom til Gaupne. Sognefjellet er den høyeste fjellovergangen i Nord-Europa på 1 434 moh. Denne veien er kun åpen om sommeren, da snøen på siden av veien kan være opptil 10 m høy. Denne ruten gir tilgang til to nasjonalparker, både Jotunheimen og Jostedalsbreen. På denne bilturen kan du nyte fantastisk utsikt over krystallgrønne fjellvann, breer og fjelltopper.

Hvis du vil besøke et kultursted, kan den vakre Lom stavkirke markere starten eller slutten av turen. Lom er også kjent for å være det rette stedet å spise et godt måltid med lokale produkter. Hvis du vil gå turer, har Jotunheim fjellene et uendelig antall turalternativer, med alternativer som passer alle, fra nybegynnere til erfarne

Rondane

Rondane er en 75 km lang veirute fra Enden til Folldal. Den første nasjonalparken i Norge ble opprettet her i 1962. Rondane nasjonalpark forteller historien om norske bosetninger allerede i steinalderen. Dette unike kulturlandskapet byr på fjell som er godt egnet for fotturer og for å utforske norsk villmark. Du finner et bredt utvalg av turisthytter, og turstier som er godt skiltet gjør det enkelt å gå på tur med hele familien.

Mange norske artister har latt seg inspirere av det skiftende været og det fantastiske lyset i landskapet på Rondane. Hvis du besøker Sohlbergplassen utsiktsplattform ved Atnsjøen, er utsikten faktisk fra samme vinkel som det berømte maleriet “Vinternatt i Rondane” av Harald Sohlberg.

Gamle Strynefjellsvegen

Neste stopp er Gamle Strynefjellsvegen, en 27 km lang rute mellom Grotli og Ospeli. Denne veien binder sammen fjellandsbyen Skjåk med fjordlandsbyen Stryn. Når du kjører denne ruten vil du se runde, isbelagte former i øst samt en bratt, robust topografi i vest. Hvis du liker å gå på ski, er det til og med mulig å gjøre dette om sommeren. Normalt åpnes veien i juni.

Denne veien har imponert reisende i et århundre. Veien er et landemerke i seg selv, og er et mesterverk i ingeniørdesign fra gamle dager. Denne ruten er laget med bare hender og enkelt verktøy fra slutten av 1800-tallet, har en historisk tilstedeværelse som få andre.

Du kan se stabbesteiner ved siden av veien og beundre den gamle steinmuren, og få en følelse av å reise tilbake i tid til en annen epoke. Hører du lyden av hovene til hesten som klapper? Da veien ble laget, var det hest som var hoved transporten. Utsiktspunkter ved fossefallene Øvstefossen og Videfossen er verdt et forfriskende stopp på veien.

Geiranger – Trollstigen

Geiranger – Trollstigen – dette er kanskje den mest dramatiske 104 km strekningen du noensinne vil kjøre. Fra Langevatn til Sogge Bru er denne ruten de mest nervevrakene hårnålssvingene i hele Norge. Så kjører du gjennom Geirangerfjorden, et verdensarvsted, der veien følger fjord siden ­til du ankommer Geiranger. Fjellene omgir fjorden på en spektakulær måte, og den må virkelig oppleves, da ord virkelig ikke kan beskrive den.

Underveis, stopp og nyt utsiktspunktene Ørnesvingen, Gudbrandsjuvet og Flydalsjuvet, som alle er laget for å la deg utforske alle de naturlige omgivelsene på en unik måte. Fergen på Geirangerfjorden vil ta deg nær de berømte fossefallene De Syv Søstre, Friaren og Brudesløret. Dette er en biltur du aldri vil glemme.

Atlanterhavsveien

Ikke så langt fra Geiranger finner du Atlanterhavsveien, den er 36 km lang og strekker seg fra Kårvåg til den gamle fiskerlandsbyen Bud. Denne naturskjønne ruten er bygd over små uskjermede øyer og skjær som tar deg over åtte broer, flere hovedveier og viadukter. Hvis du elsker havet, er dette veien du leter etter.

Atlanterhavsveien og dens kombinasjon av moderne design og natur, skaper en unik kjøreopplevelse der du føler deg så nær naturen at det føles ut som om du kjører på selve havet. En moderne vei som er visuelt fantastisk, mens du kjører fra holme til holme i det stadig skiftende været.

Bygningsarbeiderne som bygde denne veien, opplevde totalt tolv orkaner i løpet av deres seks år med arbeid. I 2005 ble Atlanterhavsveien valgt som århundrets norske konstruksjon.

Hvis du elsker å fiske, kan du stoppe ved en av fiskebroene og fange din fangst for dagen.

Dette bør du pakke med deg på Norgesferien

Helgelandskysten

Fra vestkysten av Norge tar vi et hopp nordover til den lengste av våre naturskjønne veiruter, Helgelandskysten. Vær forberedt på en 433 km lang kjøretur som inkluderer 6 ferger og en rekke natur- og kulturopplevelser.

Blant disse er Saltstraumen, verdens største tidevannsstrøm, Svartisen, Norges nest største isbre, og Torghatten, en topp formet som en hatt med et karakteristisk hull som går tvers gjennom fjellet. Denne kjøreturen følger kysten og viser et fantastisk mangfold av natur, og skifter fra fjorder og røffe fjell til øyer til sjøs og et roligere landskap.

Vegaøyene er vist på UNESCOs verdensarvliste, og er et populært stopp underveis. På 66 grader nordlig breddegrad vil du krysse polarsirkelen og kanskje vil du få et glimt av den berømte midnattssolen.

Lofoten

Neste stopp nord er Lofoten, en kjøretur på 230 Km fra Fiskebøl til Å. Lofoten skjærgårder har noe for enhver smak. Et åpent hav, hvite strender, krystallklart vann og bratte fjell. Du kan besøke fiskehytter som tilbyr rorbu hytter til leie, som kombinerer kulturminner med moderne overnattingssteder.

Den arktiske vinteren er faktisk det perfekte tidspunktet å se nordlyset på, men alle årstidene har hver sin underholdningsverdi i denne delen av Norge. Hvis du elsker å utforske er det mange aktiviteter å ta seg til.

Surfing, kajakkpadling, fotturer og fiske er noen av dem. For fotografer og malere har dette vært et favorittsted i århundrer, siden naturen er så fantastisk, og lyset er helt spesielt. Om sommeren er sykling et godt alternativ til å kjøre i Lofoten.

Du finner også noen av Norges beste strender i Lofoten.

Andøya

Lenger nord finner du Andøya, en 58 km lang veirute fra Åkneskrysset til Andenes. Denne veien går langs vestkysten av Andøya, den nordligste øya i Vesterålen skjærgård. Andøya har Norges største myrarealet der både hvaler, seler og forskjellige fugl bergarter kan sees ute i Norskehavet.

Bergformasjonen Bukkekjerka ligger mellom Nordmæla og Nøss, et ekstraordinært sted der naturen har bygget et naturlig alter og prekestol. Du kan utforskesjøen med kajakkpadling. Om sommeren er det fantastisk å utforske denne øya på sykkel. Kanskje finner du noen smakfulle multer om du besøker øya på sensommeren.

En helt ny attraksjon er romskipet på Andøya romsenter hvor du kan lære mer om det ytre rom og nordlyset. Andøya har faktisk vært en del av Norges romfartshistorie, siden de lanserte en forskningsrakett i 1962. Andøya-ruten kobles til vår neste Nasjonale turistvei, Senja med ferge.

Senja

Senja, er vår neste veirute. En 102 km tur fra Gryllefjord til Botnhamn, der du kjører vestkysten av øya Senja, og passerer gjennom flere fiskelandsbyer. Fjellene stuper bratt ned i det iskalde blå havet, og inviterer ikke andre enn de tøffeste vikingene til å ta en svømmetur, selv på sommeren. Ved Bergsbotn finner du en utsiktsplattform som lar deg se ut over Bergsfjorden og videre over det store hav.

Senja er virkelig en lekeplass for deg som liker å være utendørs, her kan du glede deg over fotturer, padling, dykking eller gratis ridning nedover bratte åser. Det er uendelige muligheter til å utforske vill nordisk natur og utfordre deg selv og naturkreftene. Du vil også finne aktiviteter for familier som fiske, besøke de vakre strendene og mindre utfordrende turaktiviteter.

Dette bør du ta med deg på fisketur på Senja

Havøysund

Havøysund er vår nest siste tur. Denne veiruten går 67 km fra Kokelv til Havøysund. En strekning av øde arktiske villmarker, der man har havet på den ene siden og de majestetiske fjellene på den andre siden. Ubefolket og veldig øde, her er det bare en liten håndfull landsbyer som er befolket.

Fiskelandsbyen Havøysund. hvor turen avsluttes, samt de små landsbyene Kokelv, Slåtten og Snefjord ligger langs veiruten. Landskapet ved veien er øde og kan gi deg en følelse av å reise på en vei som ingen har reist før. Fortsatt kan du støte på dyreliv som rein og havørn.

Den historiske grotten, Russehula finner du nordøst på øya Havøya. Det er også populære turmuligheter i nærheten på Sukkertoppen og Nipen, sør for Havøysund. Utsikten fra Sukkertoppen når over til Porsanger, Nordkapp og langt ut i Barentshavet.

Dyphavsfiske er også en populær aktivitet i dette området, og du kan nyte midnattssol om sommeren og spektakulære nordlys om vinteren.

Varanger

Vårt siste stopp av de naturskjønne veirutene er Varanger, en 160 km lang kjøretur fra Varangerbotn til Hamningberg. Denne veiruten følger østkysten av Varanger, som grenser til Barentshavet. Dette området har rike tradisjoner innen handel og er en smeltedigel av russisk, finsk, norsk og samisk kultur.

Ikke alle aspekter av historien er behagelige, og dette området er også kjent for heksejakten i Finnmark på 1600-tallet. 91 ofre ble funnet skyldige i heksekraft og brent på bålet. Landskapet kan være like dystert som historien til tider, men du vil og finne et dyreliv som ingenting annet i verden.

Ta med kikkerten og ta deg tid til å studere fuglelivet, det er mange sjeldne fuglearter her. Finn din plass i et av de flere stedene for fugletitting underveis, der kan du nyte landskapet og dyrelivet, godt skjermet for det stadig skiftende været.

Steilneset minnested og Vardøhus festning er to interessante severdigheter å besøke under denne turen.

 

Trenger du klær og utstyr til Norgesferien?

Trenger du klær og utstyr som, ryggsekker eller kanskje en termos eller kaffekrus for dine reiser? Besøk vår nettbutikk og få alt du trenger for å gjøre kjøreturen behagelig mens du utforsker Norge på det beste.

Siste nytt fra
Fjord Journal