Hvor tilbringer nordmenn sommeren?

Norge er et land laget for å utforske naturen, også et land med mye historie. Hvis du vil gå på tur, gå på ski eller svømme, eller bare bli kjent med norsk historie ved å besøke museer og andre kulturelle steder, er det mye å gjøre i løpet av en ferie i Norge. Du kan oppleve all slags vær på en dag, og når nordmenn nyter sitt eget land om sommeren, fyller de kofferten eller ryggsekken med både regnfrakk og badetøy, man er forberedt på hva som helst.

Det norske sommerklimaet

Vanligvis er juli og august de to sommermånedene med det varmeste været, og det er også på samme tid nordmenn ofte har sommerferien sin. De lyseste dagene er i juni, når solen er oppe nesten hele natten, spesielt nord i Norge der Midnattssolen gjør natten like lys som dagen. Hele Norge er i samme tidssone, men det er små forskjeller om natten, med lengre dager når du er lenger nord.

Hytta

Mange nordmenn har sin egen hytte. De vil tilbringe mye av helgene og feriene sine der, på fjellet eller ved sjøen. Ofte deler familien hytta, og når de ikke bruker den selv, leier de den ut. Det er en flott måte å tilbringe ferien i Norge, bare finn den rette hytta for dine behov, om det er for fotturer eller skiturer i fjellet, eller bading og strandliv ved kysten.

Mange nordmenn er også glad i camping og har sin egen faste plassering på en lokal campingplass, hvor de bygger skur som er knyttet til campingvognene sine, som små hytter, eller så reiser de rundt i landet i campingbiler. Du vil finne campingplasser over hele landet fra sør til nord.

Så – hvor er det nordmenn reiser til?

Nordmenn er ofte sjenerte, men de hjelper deg gjerne med veibeskrivelse og vil fortelle deg alt om de lokale severdighetene.
Vi vil fortelle deg litt om severdighetene du kan glede deg over i noen av de mest populære byene, vi nordmenn trives godt på sommerferie, slik at du kan komme og ha det gøy med resten av de norske turistene.

Skudeneshavn

Skudeneshavn er en by som ligger på den sørligste spissen av øya Karmøy, og den er en av Norges best bevarte småbyer. Skudeneshavns gamleby (Gamle Skudeneshavn) er faktisk en av de mest bevarte byene i hele Europa, og den består av totalt 225 trehus og naust.

Skudesfestivalen

Denne sjarmerende og unike byen er kjent for sin årlige båtfestival, Skudefestivalen, som går over fire dager i sommermånedene. Ikke bare viser denne festivalen alle slags båter, fra gamle trebåter, veteranbåter, moderne båter og seilbåter, til høye skip. Denne festivalen er faktisk den største samlingen av kystkultur på Vestlandet.

Håndverkere viser en rekke tradisjonelle håndverk fra gamle dager, som restaurerte motorer, skip på flasker og bygging av båter. Du vil også finne markeder med alle slags mat og håndverk, i tillegg til kunstutstillinger og mye mer. Vel verdt et besøk hvis du liker livet til sjøs.

Haugesund

Ikke langt fra Skudeneshavn, finner du en annen spennende by, Haugesund, det viktigste kultursenteret for regionen og hjem til flere festivaler.

Mest kjent for Den norske internasjonale filmfestivalen, og Sildajazz, en internasjonal jazzfestival som arrangeres hvert år i august, der det vises frem rundt 70 band og 200 konserter. På festivalen kan du glede deg over både lokale og internasjonale musikere.

Et kjent landemerke ved havnen i Haugesund er statuen av den berømte skuespillerinnen Marilyn Monroe, hvor faren, Edward Mortenson, var fra Haugesund.

Bergen – byen mellom de syv fjell

En veldig populær destinasjon i den vestlige delen av Norge, er byen Bergen. Dette en by med mange severdigheter å besøke, byen ligger i Vestland fylke, ved sjøen og mellom syv fjell.

Bryggen

Bergens kanskje mest kjente turistattraksjon er Bryggen, der det er fargerike trehus på en gammel kai, som en gang var et sentrum av Hansaforbundets handelsimperium og oppført av UNESCO blant verdens kulturminner. Du kan besøke museer og butikker, eller rusle langs havnen og spise is.

Fløibanen

Et annet «must see» i Bergen er Fløibanen taubane, den går opp til Fløyen hvor du får panoramautsikt over hele Bergen by, en morsom lekeplass for barna og med flotte turstier. Kanskje møter du et troll i skogen der?

Gamle Bergen

En kort tur rett utenfor sentrum finner du gamlebyen i Bergen, hvor skuespillere portretterer menneskene som bor der i forskjellige århundrer. Du kan besøke bakeren eller sjekke ut den gamle skolen. Et flott sted for en piknik og mange gode fotografi muligheter.

Akvariet i Bergen

Ikke gå glipp av Akvariet i Bergen, i sentrum av Nordnes, ved fantastiske Nordnes Park, en veldig populær aktivitet for barna, men også gøy for de voksne.

Stavanger – oljehovedstaden

Stavanger port in Norway

Stavanger,som ligger i sørvest-Norgeer også en populær by om sommeren. Stavanger domkirke er en kjent severdighet, og dateres tilbake til byens grunnleggelse fra 1100-tallet.Stavanger har også flere interessante museer å tilby, som for eksempel Stavanger Museum, som skildrer byens historie og det bevarte dyrelivet rundt omkring. Norsk Oljemuseum som beskriver oljeindustrien, Stavangers mest kjente inntektskilde, med ubåt, en stor borekrone og redningsstrømpe for det eventyrlystne.

Kongeparken i Stavanger

Kongeparken, en fornøyelsespark, er også veldig populær blant nordmenn, og et flott sted å nyte ferien. Lag din egen sjokolade i den lille sjokoladefabrikken, møte den elskelige maskoten Brumle, og utforsk riket hans fullt av magi og spenning med over 60 attraksjoner for hele familien.

Tønsberg – «Hvor barn ler»

For mange nordmenn er sommer i Tønsberg en tradisjon. Norges eldste by, som ligger rundt 102 kilometer sør-sørvest for Oslo, ble grunnlagt av vikinger på 900-tallet. En av de mest populære turistattraksjonene er Tønsberg festning på Slottsfjelltårnet, som inkluderer ruiner fra Castrum Tunsbergis, Norges største slott på 1200-tallet. En utendørs musikkfestival arrangeres vanligvis der hvert år i juli.

Hvis du har en interesse for vikinger og historie, vil du elske at Tønsberg også er hjemmet til Oseberg Mound, der Osebergskipet, fra 900-tallet, ble gravd ut.

Hvis du bare vil ta en kald øl ved vannkanten er Tønsberg Brygge perfekt, her finner du de fleste kafeer, barer og restauranter, bare noen hundre meter langs Rådhusgaten i sentrum.

Stavern – en solrik plass ved sjøen

Stavern er en liten by ved sjøen, sør for Larvik. Stavern er en av de mest solrike byene i Norge, med 200 solskinnsdager per år. Dette gjør det til et foretrukket reisemål for nordmenn på ferie, og det er mange hytter og campingplasser å finne der.

Minnehallen er et kjent monument, bygget for å huske de falne soldatene fra verdenskrigene, og vel verdt et besøk. Du kan også gå til Stavern Fort eller Fredriksvern Verft, en norsk marinebase hvor du kan finne historiske fakta om Stavern som en militærby, eller bare bli underholdt av kunst utstillinger.

Stavern har også nydelige strender og flotte fotomuligheter rundt omkring.

Åsgårdstrand

Åsgårdstrand er en annen høyt elsket liten havneby for nordmenn på ferie, og den ligger 10 km sør for Horten, 10 km nord for Tønsberg og 100 km sør for Oslo ved vestkysten av Oslofjorden.

Denne perfekte sommer destinasjonen byr på en rekke morsomme ting å gjøre. Du kan besøke den berømte maleren Edvard Munchs tidligere hjem, og hvis du liker å gå, Borre Kystled, en tursti som fører til Borre nasjonalpark. Du kan også beundre en rekke restaurerte gamle hjem, nyte små kafeer, gallerier og ta en svømmetur på en flott strand.

Åsgårdstrand er også kjent for sin forseggjorte Sankthansaften (årets lengste dag) – feiring, med et enormt bål ved bredden.

Son

Son ligger ved Oslofjorden, 50 kilometer sør for hovedstaden Oslo, like nord for Moss. I denne lille byen er livet stressfritt. Ingen trafikklys eller t-bane, bare vennlige nabolag og besøkende som nyter livet. Du kan spasere ved havnen, der man kan kjøpe fersk sjømat, leie kajakk, sykle eller gå fotturer.

De første husene i Son ble bygget på 1620-tallet, da tømmer ble eksportert til Nederland, noe som flere bygninger i denne lille byen er inspirert av. Nordmenn kommer hit for å slappe helt av på spa, og det finnes også restauranter med fantastisk mat, som er ren nytelse i seg selv.

Sandefjord – badebyen

Sandefjord har vært et bosted i over tre tusen år. Velkjent for sin rike vikinghistorie, og er hjemmet til Gokstadhaugen der Gokstadskipet, fra 800-tallet, ble oppdaget. Sandefjord er også en tidligere velstående hvalfangst næring, som gjorde Sandefjord til den rikeste byen i Norge. Det finner du også Europas eneste museum dedikert til hvalfangst, Hvalfangstmuseet.

Denne berømte byen kalles også badebyen, på grunn av mange strender og tidligere resort spa. Nordmenn nyter ofte sommerferien sin her, og en av de mest populære aktivitetene er å besøke Midtåsen Skulpturpaviljong.

Hvis du liker kunst, er dette en “must-see” attraksjon. Plassert på en høyde ved Midtåsen, har museet et utvalg av verkene til Knut Steen, med tolv marmorskulpturer inne i paviljongen og fire bronseskulpturer utenfor i den vakre norske naturen.

Henningsvær – inspirasjon for kunstnere

Vårt siste stopp på denne listen over nordmenns favoritt steder å dra på sommerferie, er Henningsvær, nord i Norge. Denne fiskelandsbyen ligger på flere små øyer utenfor sørkysten av den store øya Austvågøya i Lofoten skjærgård, omtrent 20 kilometer sørvest for byen Svolvær.

Fiske er en favoritt hobby for mange nordmenn, og dette er det perfekte stedet for det. Klatring, dykking eller snorkling er også populære turist aktiviteter i Henningsvær. Du kan bo i en Rorbu (en gammel fiskerhytte) og spise den lokale tørrfisken, en matbit laget av gytetorsk. Tørrfisken er ofte basen til flere retter som serveres på de lokale restaurantene.

De magiske lysforholdene og det raskt skiftende været har inspirert kunstnere og trukket dem til Henningsvær i flere tiår, som et resultat er det både kunstgallerier og fotoutstillinger å besøke der.

Flåm – fjordens perle

Dette eventyrstedet mellom fjordene og fjellene på Vestlandet tilbyr det beste av naturen og noen av de mest fantastiske utsikten i Skandinavia.

Det er mange valg for å utforske Flåm og områdene rundt, som blant annet fjordcruise eller guidede turer. Mulighetene er gode å finne favorittstedene dine for å lage uforglemmelige minner.

Hvis du vil vite mer om Flåm kan du lese artikkelen vår – Besøk Flåm – fjordens perle.

Du kan også være interessert i å lese om Top 11 strender i Norge.

Siste nytt fra
Fjord Journal