9 vakre øyer å utforske i Norge

Har du noen gang drømt om å bo på din egen private øy? Kanskje en av disse vakre øyene i Norge kan være stedet å dra! Fra sør til nord er de et perfekt tilfluktssted midt i den fantastiske nordiske naturen. Besøk disse norske perlene i havet og få uforglemmelige opplevelser som du ikke finner andre steder i verden. Vi vil fortelle deg om ni av dem, men det er mange flere å oppdage.

Hidra

Hidra ligger sør for fastlands kysten på grensen mellom Agder og Rogaland, og er den største øya i Agder fylke. De fleste av sine 600 innbyggere bor i Kirkehavn, hvor du også finner Hidra-kirken. Det er også en annen landsby som heter Rasvåg på sørsiden av øya.

I tillegg til en fantastisk utsikt over havet og historie med flere tusen år med bosetting, er det mange morsomme ting å gjøre mens du utforsker denne 20,8 kvadratkilometer store øya. Hva med et besøk på museet «Fedrenes Minne» på en gammel skole i Rasvåg? Du kan lære om Hidras historie fra steinalderen og frem til i dag. Et annet stykke historie er stedet med to flyvrak ved Palfjell og Lindåsen, restene av to fly (et tysk og et engelsk) som kan dateres tilbake til 2. verdenskrig.

Hidra, kjent som «Sør-Norges perle», og tilbyr også store muligheter for dykkere, med flere skipsvrak og andre ting å utforske i havet. Hvis du foretrekker å holde deg på over vann, kan du fiske, padle, seile eller bade. Du kan også holde deg på land, det er gode muligheter for fotturer, sykling, fotografering og spaserturer i gatene i de pittoreske landsbyene med hus fra 1700.

Hvordan komme seg til Hidra

For å komme dit, kan du ta ferge fra Kvellastrand til øya.

Jomfruland

Navnet på denne øya er Jomfruland, og det er en liten langstrakt øy utenfor kysten av fastlandet Kragerø, i fylket Vestfold og Telemark. Med sine 7,5 km lange og kun 1 km brede størrelse, fungerer Jomfruland som et ly mellom Skagerrak-havene og de mange øyene i Kragerø-skjærgården.

Du finner to hvite fyrtårn midt på øya, ett gammelt og ett nytt. I dag er det kun det nyere fyret som fortsatt er i bruk. Jomfruland har flere gjestehavner, og flere attraksjoner. På nordsiden av øya finner du bølgende steinstrender samt flere flotte turstier.

Jomfruland Nasjonalpark

Jomfruland er en del av Jomfruland nasjonalpark som dekker et område på 117 km2. Cirka 98% av parkområdet er sjø. På Øitangen kan du gå turer, svømme, fotografere, fiske og plukke bær. Men se deg for hvor du går, og sørg for å vise respekt for de sjeldne artene. De tørre engene og de åpne sandstrendene er hjemmet til mange sjeldne planter og insekter. Flere høyt truede arter har reir i sanddynene. Vær oppmerksom og ikke tråkk på plantene eller i traktformede groper i åpen sand.

Eik- og hassel skogen nord i Jomfruland har flere gamle, hule og døde trær som huser et rikt mangfold av insekter og sopp. Eiketrær lever lenge og tiltrekker seg minst 1500 forskjellige arter, mer enn noen annen type tre. For å bevare mangfoldet av arter lar man død eik bli stående eller liggende på bakken.

Du kan virkelig glede deg over synet av et rikt dyre- fugle- og planteliv på denne øya, i tillegg til en utendørs kirke og gode muligheter for å fiske. Kanskje får du middagen på kroken?

Hvordan komme seg til Jomfruland

For å komme deg til Jomfruland kan du ta vanntaxi eller bilferge fra Kragerø, eller seile inn med din egen private båt.

Gode jakker på sjøen

Stangholmen, Risør

Stangholmen øy rett utenfor Risør i Sør-Norge er en typisk sørlig øy. Hovedattraksjonen på Stangholmen er det vakre fyret, bygget i 1855. Fyret er der for å markere kanalen fra Skagerrak, som går gjennom flere øyer og ender ved fastlands byen Risør. Småbyen Risør kalles Norges ”trehusby”. I 1959 ble et nytt, automatisert lys satt opp, og er fremdeles i bruk i dag.

Det er en populær gourmetrestaurant og en taverna på øya. Du kan nyte et deilig måltid på sommerrestauranten Stangholmen fyr, eller nippe til en forfriskende drink i baren i det gamle fyrtårnet.

Det arrangeres vanligvis konserter på utescenen om sommeren, som Risør Kammermusikkfestival og «FyrJam» festivalen. Du finner både lokale band og internasjonale kjente musikere på scenen. Både turister og innbyggere i Risør gleder seg over musikken fra båtene sine på havet eller om du er på selve øya.

Stangholmen har mange gode muligheter for bading og fotturer på øya. Finn ditt favorittsted og nyt solen eller ta frem fiskestanga.

Hvordan komme seg til Stangholmen fyr

For å komme til øya kan du ta fergen «Agnes», den går fra hovedhavna i Risør hvert 30. minutt i sommerhalvåret. Ankommer du i din egen båt, finnes det en brygge, toalett og vaskemuligheter.

Vågsøy

Norge er kanskje ikke det første stedet du tenker på når det gjelder surfing? Men denne øya på Vestlandet er faktisk en surfers drøm. Landsbyen Hoddevika har et rykte som en av de mest eksotiske surfe destinasjonene i verden. Pakk med deg våtdrakten og brettet (eller du kan leie der) og kom deg ut i bølgene!

Vågsøy er en øy i Kinn, som ligger i Vestland fylke. Denne 59,1 kvadratkilometer store øya ligger på den nordlige siden av Nordfjorden, den sjette lengste fjorden i Norge. Øya er forbundet med fastlandet av Måløybrua og mesteparten av befolkningen på øya befinner seg i byen Måløy. Befolkningen på hele øya er rundt 4000 mennesker.

Kannesteinen

Den utrolige fjellformasjonen Kannesteinen er kanskje denne øyas mest fremtredende landemerke, formet av havet og bølger gjennom tusenvis av år. Steinen strekker seg opp av vannet som om det skulle være en stor trollstol.

Øya ligger langs det åpne havet, og det er flere fyrtårn langs kysten. Hendanes fyr, Kråkenes fyr og Skongenes fyr er noen av dem. Det høyeste punktet på øya er det 613 meter høye fjellet Veten.

Sommarøy

Omtrent 36 kilometer vest for Tromsø, i Troms og Finnmark fylke, ligger denne 0,34 kvadratkilometer store øya, en gammel fiskerlandsby med en befolkning på rundt 300 mennesker. Omgitt av små øyer og kystlinjen er dette et populært reisemål på grunn av de fantastiske hvite sandstrendene og det spektakulære landskapet. Gled deg over hva denne typiske fiskerlandsbyen har å tilby, bo på hotell eller lei deg en hytte.

Store Sommarøya er hovedøya, men samfunnet dekker også naboøya Hillesøya og andre små øyer i nærheten. Perfekt til fiske, og kanskje en svømmetur hvis du liker vannet friskt! Strendene er flotte for å samle skjell og for å gå lange turer ved sjøen.

Hvis du ønsker noen kulturelle eller historiske innspill, er det mange minner fra 2. verdenskrig, og historiske steder å utforske som er tusenvis av år gamle. Denne vakre øya er også kjent for sin flotte himmel. Om vinteren bader nordlyset i havet mens det danser over himmelen. Om sommeren kan du oppleve Midnattssola.

Hvordan komme seg til Sommarøy

Sommarøy er en 45-minutters kjøretur fra Tromsø.

Gjør deg klar for stranda

Vega

Denne perlen er i sentrum av alle øygruppene kalt Vegaøyan eller Vega skjærgård, ved kysten av Helgeland. Vega er et UNESCOs verdensarvsted i Norskehavet, rett sør for polarsirkelen, i Nordland fylke. En gruppe på rundt 6 500 småøyer omgir hovedøya Vega, og den har vært bebodd siden steinalderen.

Vega er ansett som en av de vakreste øyene i verden, og er det perfekte stedet å slappe av og bare nyte utsikten eller være aktiv med flere morsomme aktiviteter. Den beste måten å komme i nærheten av det ekstraordinære dyrelivet av fugler er å leie en kajakk. Flyt på vannet og føl roen i sjelen mellom kyst og fjell, eller ta et forfriskende bad på de snøhvite strendene.

Historisk sett var dun fra ærfugl den vanligste inntekten for folket her, i tillegg til fiske. Nå er øygruppen identifisert som et viktig fugleområde (IBA) av BirdLife International, og støtter bestander av grågås og hvitkinngås, vanlig ærfugl, islom, storskarv, toppskarv, havørn, fjæreplytt og teist. Så vær forsiktig så du ikke trenger inn på disse områdene.

Hvordan komme seg til Vega

Du kan komme til øya med båt fra Sandnessjøen eller fra Brønnøysund.

Vestvågøy, Lofoten

Den eksotiske øya Vestvågøy kalles hjertet av Lofoten skjærgård. Opprinnelig hadde øya det gamle norrøne navnet Lófót – men da skjærgården fikk navnet Lofoten, ble det opprinnelige navnet erstattet med Vestvågøy. Med over 11 300 innbyggere er Vestvågøy den mest befolkede øya i hele Lofoten, med små landsbyer og samfunn både langs kysten og lenger inn i landet.

Du kan fiske, svømme eller dykke. Det krystallklare vannet og sandstrendene gjør også denne perlen perfekt for surfing. Her finner du noen av de beste surfestrendene i Europa. Hvis du liker fotturer, er det også mange fjell å utforske. Hvis du trenger en pause fra de sportslige aktivitetene, kan du besøke butikkene og små kafeer.

Lofotr Vikingmuseum i Borg lar deg reise tilbake i tid til vikingtiden, og sjekke ut det rekonstruerte Høvdinghuset, bygget av stein og torv. Bosetningen ble avdekket av arkeologer i 1983. Det antas at dette ble opprettet rundt år 500 e.Kr.

Utgravninger avslørte den største bygningen fra vikingtiden noensinne funnet i Norge. Grunnlaget for Høvdinghuset måler 83 meter langt og 9 meter høyt. Det anslås å ha blitt forlatt rundt 950 e.Kr. Museet har også en smie, to skip (kopier av Gokstadskipet, ett i full skala) og naustene deres, samt forskjellige rekonstruksjoner som er ment å gi de besøkende et glimt inn i livet som Viking.

Hvordan komme seg til Vestvågøy

Du kan reise fra Vestvågøy til Stamsund med Hurtigruten, fly til Leknes eller kjøre på E10.

Å øya

Hvis du besøker øygruppen Lofoten, er Å en annen øy som er verdt å stoppe ved. Hvor mange andre steder vet du om som kun har en bokstav i navnet sitt? Dette særegne navnet er opprinnelig fra gammelnorsk á som betyr «liten elv». Det ble stavet Aa frem til 1917 da den norske språkreformen endret bokstaven aa til å. Vanligvis blir denne øya omtalt som Å i Lofoten for å skille den fra andre steder i Norge med samme navn – ja finnes rundt tolv av dem!

Å ligger i den spisse enden av Lofoten og har en av Norges best bevarte fiskelandsbyer. For å lære mer om hvordan menneskene her levde av sjøen, kan du besøke Norsk fiskeværsmuseum og Lofoten Tørrfiskmuseum. Hos sistnevnte kan du lære om produksjon av tørrfisk, en av Norges eldste eksportvarer. Museet ligger ved den gamle fiskebrygga. Begge museene gir verdifull innsikt i lofotfiske de siste 200 årene.

Bortsett fra denne kulturelle næringen, kan du også utforske det fantastiske havet og fjellene som er unike for denne delen av Nord-Norge. Hvis du bader, pass deg for en av verdens største tidevannsstrømmer, «Moskenesstraumen», en inspirasjon for både E.A. Poe og Jules Verne i bøkene sine. Du kan også nyte midnattssol om sommeren og nordlyset om vinteren.

Hvordan komme seg til Å

Du finner Å på sørsiden av Moskenesøya (en annen vakker øy i Lofoten), og den hviler ved endepunktet av vei 10.

Gjør deg klar for kalde dager på Svalbard

Spitsbergen (Svalbard)

Den mest kjente øya i Norge, er faktisk ikke i Norge, men ligger like nord for Norge.. Dette er det eneste stedet i Norge hvor du kan se isbjørn i gatene. Det er faktisk flere isbjørn enn folk som bor der. Men ikke forvent at du kan ta en selfie med en isbjørn, ettersom de alle er ville. Kanskje vil du finne en som er utstoppet å posere med i Longyearbyen, hovedbyen i Spitsbergen. Du kan aldri gå alene og ubevæpnet, det er en reell trussel å bli angrepet. Så ta med deg en guide og vær trygg.

Longyearbyen er også hjemmet til Svalbard Globale frøhvelv, en sikker frøbank startet for å bevare et bredt utvalg av plantefrø som er dupliserte prøver, eller «reservekopier», av frø som holdes i genbanker over hele verden. Frøhvelvet er et forsøk på å sikre mot tap av frø i andre genbanker i storskala regionale- eller globale kriser. De fleste aktivitetene som tilbys på Svalbard, gjøres med mål om å bevare den unike naturen og holde mennesker og dyr trygge.

Hvor stort er Svalbard?

Svalbard er en unik destinasjon, og den kan nytes hele året. Det dekker et område på 37.673 km2, noe som gjør den til den største øya i Norge og den 36. største i verden. Bortsett fra dyrelivet og den fantastiske naturen, inkludert isfjell, kan du også besøke gruvesamfunnet Barentsburg for en russisk opplevelse.

Se Nordlyset på Svalbard

Om vinteren kan du se de magiske nordlysene, og om sommeren kan du holde deg oppe hele natten under midnattssolen. Et bredt utvalg av aktiviteter er tilgjengelige for hele familien. Nyt de vakre fjordene og fjellene med aktiviteter som snøscootere og hundekjøring, båtturer, kajakkpadling og fotturer. Det er også gruve turer og sightseeing turer til fots eller med bil/buss.

Les mer om Spitsbergen på www.visitsvalbard.com

Forbered deg til turen på mallofnorway.no

Trenger du å oppdatere garderoben din før du utforsker Norges vakre øyer? Vi har alt fra t-skjorter og luer til dunjakker for all slags vær og ullgensere, du finner dem alle i butikken vår. Finn dine favoritter og hold deg komfortabel på strendene i sør eller når du ser en isbjørn på Svalbard.

Siste nytt fra
Fjord Journal