Den magiske midnattssolen i Norge

Photo by Colin Moldenhauer on Unsplash

Norge – midnattssolens land

Norge er kjent som «Midnattssolens land», men det er også andre land hvor du kan se dette naturfenomenet. Sverige, Finland, Island, Grønland, Russland, Canada og Alaska, USA er noen av disse andre landene.

Grunnen til at Norge er det foretrukne reisemålet for de som vil oppleve den magiske midnattssolen, er at Norge er veldig tilgjengelig, med bil, fly eller sykkel.

I Norge kan du oppleve midnattssolens magi i de nordligste byene (Bodø, Tromsø og Nordkapp – Nordkapp), og selvfølgelig på Spitsbergen (Longyearbyen).

Om sommeren i Norge kan du faktisk oppleve at det er dagslys gjennom mesteparten av natten i hver by, selv når man ikke ser midnattssolen. Men dette er egentlig ikke midnattssol, siden mørke ikke kommer umiddelbart når solen går ned, vil det alltid være skumring. På de lyseste dagene er det veldig kort tid mellom soloppgang og solnedgang, så det gir en illusjon av midnattssola.

Selv i byene der det er midnattssol, kan det noen ganger ikke være synlig om dagen eller natten, på grunn av overskyet vær eller tåke.

Hva er Midnattssol?

Midnattssolen er et naturlig fenomen der solen er over horisonten ved midnatt. Solen er alltid synlig over horisonten hele natten. Midnattssolen skinner alltid, i dager, uker og til og med måneder.

Dette fenomenet starter på Nordpolen når solen står opp ved vårjevndøgn i mars måned. Fra den dagen vil solen stige litt mer over horisonten hver dag til sommer jevndøgn, når den begynner å gå ned igjen. Dette styres av jordens bevegelse.

Photo by Nicola Gambetti on Unsplash

Vi vil anbefale noen steder for å oppleve den beste utsikten over midnattssolen. Først er Nordkapp. Uten annet enn hav mellom deg og Nordpolen er klippen ved sjøen i Nordkapp et perfekt sted å beundre midnattssola hele natten.

Du kan se øya Spitsbergen mellom deg og det Arktiske hav, ellers er det bare solen som glitrer på bølgene i havet. Det kan være lurt å ta med seg et teppe og en termos med noe varmt å drikke, for natten kan være kald selv om solen er oppe.

På Nordkapp kan du se midnattssol fra 14. mai til 29. juli.

Midnattssolen i Bodø

Bodø, som ligger rett nord for polarsirkelen, er et annet flott sted å nyte de uendelige dagene med midnattssolen. Den er synlig fra 31. mai til 12. juli. Ved Rønvikfjellet har du den beste utsikten over solen og over byen, som strekker seg helt over til Lofoten skjærgård langs Vestfjorden.Sørg for at du bruker sko som er solide og komfortable når du går på tur. Været kan være kaldt selv om det er sommer, og bakken kan være sølete og våt.

Photo by Joel Rohland on Unsplash

Photo by Guillaume Briard on Unsplash

Photo by Zoya Loonohod on Unsplash

Midnattssol i Lofoten

Lofoten er en veldig populær sommerdestinasjon med sandstrender og høye fjell. Det er også et flott sted å se midnattssolen fra 25. mai til 18. juli. Ønsker du et spesielt sted å se det på, kan du besøke den lille fiskelandsbyen Eggum, som er en del av de Nasjonale Turistveiene (link til blogg).

Oppsøk rasteområdet med et amfiteater designet av de norske verdenskjente arkitektene Snøhetta. Her finner du en fantastisk utsikt over havet og til midnattssolen.

De fleste, om ikke alle øyene i Lofoten, er perfekte for å utforske naturen, og det er mange utsiktspunkter hvor du kan nyte både dager og netter med midnattssol om sommeren og nordlys om vinteren.

Photo by Daniel Vogel on Unsplash

Midnattssol i Tromsø

Tromsø kan du også oppleve en fantastisk midnattsol. Solen går ikke ned på to måneder hvert år: fra 20. mai til 22. juli. Tromsø er kalt «Porten til Arktis,» og er den største byen i Nord-Norge.

En perfekt måte å se den magiske midnattssolen på er å ta taubanen, som tar deg 421 meter over bakken, til fjellet Storsteinen. Om sommeren er denne taubanen åpen etter midnatt, for de som ønsker å oppleve midnattssola.

Photo by Caleb Ekeroth on Unsplash

Midnattssol på Nupen i Harstad

Har du lyst til å besøke det mest romantiske stedet i Norge? På Nupen i Harstad kan du ta med din kjære å se midnattssolen i perfekte omgivelser fra 22. mai til 21. juli.

Nyt utsikten over solen fra veien eller fra favorittstedet ditt på fjellet, mens sola svever så vidt over havet, for så å reise seg sakte igjen for en ny dag. Hvorfor ikke ta med en piknikkurv og gjøre en enda mer romantisk utflukt av den?

Photo by Janik Rohland on Unsplash

Midnattssol på Spitsbergen, Longyearbyen

Our last viewpoint and the furthest north of all is at the island of Spitsbergen, Longyearbyen. The Midnight Sun is easy to spot from this main settlement on the Svalbard Islands, but beware of the wilderness that surrounds it.

Det siste utsiktspunktet vårt og lengst nord, er øya Spitsbergen, Longyearbyen. Midnattssola er lett å få øye på fra denne landsbyen på Svalbard, men pass på villmarken som omgir den.

Det kan være en isbjørn rundt hjørnet, så gå aldri alene, sørg for å ha en væpnet vakt eller guide når du utforsker denne perlen i Arktis. Det er ingen isbjørn på fastlandet i Norge, men på Spitsbergen er det en virkelig trussel. Dette er stedet der midnattssolen blir sett lengst, totalt fire måneder.

Det er ingen solnedgang fra rundt 19. april til 23. august. Om du kommer på vinteren, kan du oppleve det motsatte, med beksvarte dager og netter, og en enorm festival for å feire når solen kommer tilbake om våren. Sommeren på Spitsbergen kan bli ganske kald, så husk å pakke ullklærne dine og noen tykke dunjakker.

TIPS: Noe å huske på om du skal oppleve midnattssola er å pakke med en øyemaske for å være sikker på å få litt søvn om nettene. Det kan rote med søvnrutinen din, selv om hoteller og andre overnattingssteder bruker mørkleggingsgardiner, vil det være smart å ha en maske for å gi deg illusjonen om en svart natt.

Siste nytt fra
Fjord Journal