Hvordan kle deg når det er vått

Skal du satse på flere regnjakker til ulik bruk og årstider – eller én regnjakke du kan bruke i byen så vel som på fjellet, sommer som vinter? Det er stor forskjell på en regnjakke laget for å beskytte deg mot tilfeldige regnskurer og en regnjakke for deg som skal være lenge ute i ekstremvær. Finn den jakken som passer deg best og møt værgudene med et smil!

I et land som Norge er regntett yttertøy intet mindre enn uunnværlig. Skal du bare en svipptur til byen, kan du klare deg med en paraply, men om det blåser i tillegg, og du har tenkt deg ut i naturen til fots eller på sykkel, er regntøy nødvendig. Utvalget av regntøy er stort, og du har mye å velge i. Det viktigste som skiller de ulike typene er hvor tette de er (hvor mye vann de tåler), hvor mye de puster og hva de koster.

Det finnes forskjellige regnjakker til forskjellige behov, og egenskaper og bruksområder varierer. Noe som kan være lurt å tenke på før du velger en jakke, er:

  • Bruksområde: Skal du ha en regnjakke som du kan bruke til fjellturen, eller til hverdags? Kanskje du ønsker en jakke som du kan bruke som en allround-jakke? Leter du etter en jakke som du kan bruke til hardere fysisk aktivitet, som trening eller tunge fjellturer, er det bra med en jakke som ventilerer og regulerer kroppstemperaturen.
  • Slitestyrke: Velg jakkens tykkelse alt etter hva den skal brukes til. Du kan spare mye i vekt om du kun skal bruke jakken til lette aktiviteter som hagearbeid eller spaserturer, sammenlignet med aktiviteter som barske fjellturer og klatring.
  • Passform: Velg en jakke som passer din fasong og dine behov. På denne måten drar du nytte av alle de gode egenskapene til jakken og du får en mer behagelig opplevelse med maksimal komfort!

Det viktigste er at den er vanntett

Uansett hvilken type regntøy du er ute etter er det essensielt at det nettopp er vanntett!

Skalaen for hvor vanntett et materiale er kaller man vannsøyle. Begrepet vannsøyle forteller deg noe om hvor høyt trykk med vann et plagg tåler før vannet trenger gjennom. Et materiale må ha en vannsøyle på minimum 3 000 mm for å være vanntett.

Stutterheim er et merke som kombinerer skandinavisk design med unike gummierte bomullsmateriale som er 100% vanntett. De fokuserer på klassiske og lette regnfrakker som løfter ethvert antrekk.

Klassisk regntøy

Vi kjenner alle til det klassiske regntøyet, som med sin gummiaktige overflate står imot enhver regnbyge og holder kroppen tørr lenge. Ulempen er ofte at regntøyet ikke har pusteevne. Men som vern mot korte regnskurer, og i tilfeller hvor man holder et lavt aktivitetsnivå, for eksempel om man sitter i et sykkelsete eller går en tur i avslappet tempo, er dette helt supre klær.

Pusteegenskaper

Hvis du går i en regnjakke hele dagen, er det viktig at du velger en pustende jakke som kan transportere fukten bort fra kroppen og holde deg tørr, slik at du ikke blir våt og kald. Pusteegenskapene sier noe om hvor mye fukt stoffet slipper igjennom. Hvis du er i aktivitet er det viktig at yttertøyet ikke bare er vanntett, men at det også slipper ut fuktighet, ellers blir det fort klamt og kaldt. Pusteegenskapene måles normalt i forhold til hvor mange gram vanndamp som passeres gjennom en kvadratmeter (m2) av stoffet fra innsiden til utsiden. Når det gjelder et stoff på 2 000 g/m2 vil dette være 2 000 gram fuktighetsoverføring. Jo større antall, jo mer pustende stoff.

Om du planlegger å være lenge utendørs, for eksempel ved lengre fjellturer, sykkelturer eller roing, og du vet at det blir regn, kan det være lurt med en regnjakke som «tåler alt og litt til». På denne måten er du sikker på å holde deg tørr og komfortabel fra begynnelse til slutt. Alle regnjakkene til Scandinavian Explorer har pusteegenskaper fra 2 000 g/m2 som gir deg høy komfort. Stoffet i regnjakkene er lett og mykt med god stretch og er behandlet lagvis med TPU, som er svært vanntett og pustende og vil holde deg tørr og beskyttet mot regn og vind.

Lengde og passform av regnjakker

Man glemmer ofte å se på passform når man vurderer hvilken regnjakke man skal kjøpe. I stedet snakker man om vannsøyle og pusteevne. Men passformen er det som avgjør om du er komfortabel i regnjakken din og hvilke aktiviteter den passer best til. En kortere modell er naturligvis komfortabel å bevege seg rundt i, for eksempel om man vandrer i bratte fjell og må løfte beina mye. De kan dessuten også være ganske trendy. Ulempen med korte regnjakker i forhold til en regnfrakk er åpenbar. Beina dine blir mye våtere, samme hvor god vannsøyle regnjakken har.

Velg riktig størrelse

Ikke kjøp for liten størrelse. Regntøy skal være litt romslig for å fungere optimalt. Det er derfor bedre at du velger en størrelse for mye enn en for lite.

Velg regnjakker etter aktivitet

Her i Norden trenger vi klær som tåler vekslende og varierte værforhold. Det er ikke uvanlig at vi møter på alt fra strålende sol til pøsende regn på en og samme da. Det er dessverre ikke et standard svar på hvilke typer regntøy du skal velge. Det enkleste er å se på bruksområdet, og hva du skal bruke den til. Sett av litt tid og tenk på hva du skal bruke jakken til, og til hvilket aktivitetsnivå, slik at du finner den perfekte regnjakken til deg.

Hold deg tørr med regnklær av høy kvalitet

Høytytende og funksjonelle regnjakker er både sporty og stilfullt, de holder deg tørr og komfortabel gjennom den våte regntiden. Ikke bare sørger en god regnjakke for at du holder regn og kulde på avstand, men du kommer til å se moteriktig og smashing ut i det gråe, triste regnværet. Mall of Norway tilbyr et bredt utvalg regntøy av høy kvalitet som balanserer funksjon og mote.

Siste nytt fra
Fjord Journal