Hvordan vaske og ta vare på dunjakker

Vask av dunjakker

Med de unike egenskapene til dunjakkene, må du vite hvordan du skal vaske å ta vare på dem.

For at dunjakken skal holde sin opprinnelige form og øke levetiden er det viktig å vaske den med jevne mellomrom (ikke mer enn to ganger i året). De unike egenskapene til dun betyr at du må være forsiktig når du vasker. Disse vaskeanvisningene er for vask av dunjakker i maskinvask.

1. Ta opp glidelåsene

Før du vasker dunjakken bør du børste av søl eller møkk som er på jakken. Ta opp glidelåser eller borrelåser og lukk klaffene. Om mulig, vreng jakken.

2. Bruk en Frontmatet Vaskemaskin

Det beste er å vaske dunjakken med vaskemiddel som er spesielt laget for dun- eller teknisk yttertøy. Vanlig vaskemidler og tøymyknere kan skade dun og fjær, og ødelegge det vannavstøtende belegget (hvis aktuelt).

Ikke vask jakken i en toppmatet vaskemaskin; sentrums røret kan skade jakken din. Hvis du ikke har en frontmatet vaskemaskin hjemme, vask jakken din på et vaskeri som har en frontmatet vaskemaskin.

3. Rengjør skuffen

Forsikre deg om at vaskemiddel kammeret i vaskemaskinen er rent for annet vaskemiddel eller tøymykner (av årsakene beskrevet ovenfor). Det kan være lurt å kjøre vaskemaskinen på en varm vask uten noe i den for å tømme rester fra vaskemiddel eller tøymykner.

4. Bruk et mildt vaskeprogram

Still inn vaskemaskinen til en kaldvask på delikat program eller ull programmet (eller tilsvarende mild innstilling).

5. Bruk vaskemiddel riktig

Hell passende mengde vaskemiddel ned i kammeret. Still inn maskinen slik at den skylles noen ganger med det tregeste/lengste sentrifugering programmet for å sikre at ingen vaskemiddelrester sitter igjen i dunet.

6. Ikke lufttørk – bruk tørketrommel

En dunjakke skal ikke lufttørkes. Ikke bare vil lufttørking ta veldig lang tid, med det er større fare for at fjærene klumper seg sammen og jakken begynner å lukte (det tar litt tid å tørke). Dunjakker skal inn i tørketrommel på lav varme.

Ikke still inn tørketrommel på høy varme, da risikerer du å smelte sømmer og det ytre stoffet. Husk å alltid sjekke etiketten på plagget for å vite hvordan man skal behandle tøyet.

7. Bruk Tennisballer for Ekstra Fluff

Ved å legge tennisballer eller lignende i tørketrommelen hindrer det fjærene i å klumpe seg sammen og hjelper til med å «fluffe» dunet. For å forhindre at det dannes klumper, kan du fjerne jakken nå og da fra tørketrommelen (hold jakken flatt og ikke i den ene enden) og rist slik at fjærene fordeler seg godt i jakken. Sørg for at jakken er 100% tørr. Husk å bruke tennisball eller lignende som ikke farger av på produktet

Siste nytt fra
Fjord Journal