Ullklær og strikkeklær – bærekraftig og magisk

Når begynte nordmenn å bruke ull?

Som et organisk materiale er ikke ull naturlig å finne i arkeologiske utgravninger. Fortsatt er det første kjente europeiske ullstoffet datert tilbake til rundt 1500 f.Kr. og ble funnet i en sump i Danmark. Vikingene brukte ull som yttertøy og lagde klærne sine både ved veving og en form for strikking kalt «å nålebinde.»

For menneskene i gamle dager var det lett å komme over ull siden de fleste gårder hadde sauer, det ble en god naturressurs å dra nytte av. Den tradisjonelle måten å bruke ull på besto av å klippe sauen og bearbeide ulla for hånd, til garn for strikking.

Ullstrikking

I dag er det maskiner som gjør det meste av arbeidet, inkludert strikkingen. Men selv i dag bruker vi garn til å strikke for hånd, en populær måte å lage dine egne plagg på, fra sokker og skjerf til gensere og tepper. I gamle dager ville de farge garnet med naturlige ingredienser som bær og planter, eller bare bruke det slik det var, avhengig av fargen på sauen de klippet.

De unike kvalitetene til ull

Som et naturlig stoff er ull blant det beste valget for bærekraftig materiale, fra klær til tepper. Kvalitetene til ullen inkluderer både en naturlig antibakteriell og luktmotstand på grunn av det naturlige fettlanolinet. Ull har den utrolige evnen til å holde deg varm selv om den er fuktig eller våt, siden den kan holde på fuktighet opptil 30% av sin egen vekt.

Evnen til å beholde fuktighet bidrar til regulering av kroppsvarme. I Norge er ull ofte det foretrukne stoffet for idrett som for eksempel ski eller fotturer. Siden det vil regulere temperaturen og trekke fuktighet vekk som ingen annen tekstil. Det er også naturlig flammehemmende, ofte brukt av brannmenn under frakkene deres.

Nyfødte får ofte korthåret saueskinn for å holde dem komfortable med riktig temperatur, uansett vær. Ull er også lett, og den har en innebygd evne til å beholde formen, med naturlig elastisitet. Dette stoffet er også til en viss grad vannavstøtende, da lett regn eller snø vil forbli på overflaten.

Bææ

Hvorfor er ull bra for miljøet?

Ull er 100% nedbrytbar og naturlig, og er derfor et av våre mest miljøvennlige og bærekraftige materialer. Dens selvrensende egenskaper gjør at du ikke trenger å vaske den ofte, som også bidrar til at den er så bærekraftig. Vanligvis kan du rengjøre ullklærne dine ved å henge den utendørs en stund. Det er ikke behov for stryking, da det er naturlig rynkefritt, så du sparer strøm både på stryking og vask.

Holdbarheten til ull er også en essensiell faktor. Ullplagg som den tradisjonelle norske nasjonaldrakten, «Bunad», arves gjennom generasjoner. Ullklær kan også repareres ved å legge til dekorative symønstre eller mansjetter på genseren. Dermed lever plagget lenger og du har mindre behov for å kjøpe nye, som igjen bidrar til mindre avfall.

Lambs enjoying the sun

Er ull dyrevennlig?

Ull er også en dyrevennlig ressurs, siden sauer ikke blir skadet når man samler inn ullen, og de må faktisk klippes for å holde seg sunne. Det var en fascinerende historie om en sau som gikk tapt på fjellet i noen år, og som fikk en enorm og potensielt livstruende mengde ull.

Det reddet ham faktisk fra å bli spist av ulv fordi de ikke kunne bite gjennom ullen, men dette er ikke en normal situasjon. Vanligvis klippes sauene to ganger i året, og det er spesielt viktig å trimme dem før de føder. Dette gjør det enkelt for lam å finne mors jur.

De fascinerende egenskapene til ull

De fleste er kjent med strikke- og ullklær som gensere og sokker, men visste du at ull og biproduktene har en rekke forskjellige bruksområder? I tillegg til klær, har ull blitt brukt til tepper, hestetepper, sal tepper, isolasjon og møbeltrekk.

Ullfilt dekker hammerhodene, og brukes til å absorbere lukt og støy i tunge maskiner og stereohøyttalere. Antikkens grekere foret hjelmer med ullfilt, og romerske legionærer brukte brystplater laget av ullfilt.

I nyere tid oppdaget forskere at en blanding av ull og kevlar, var lettere, billigere og fungerte bedre under fuktige forhold enn kevlar alene. Ull økte friksjonen i en vest med 28–30 lag stoff, for samme nivå av skuddsikkerhet som 36 lag med kevlar.

Lanolin fra ull brukes i kosmetikk som fuktighetskrem og leppeprodukter, og i helseprodukter som aktuelle linimenter, babyhud behandling og for såre brystvorter hos ammende mødre. Det naturlige fettet finnes også i smøremidler, rustforebyggende belegg og skokrem, og baseballspillere har brukt det til å myke opp baseballhanskene.

Ull brukes også som naturlig isolasjon i husvegger for å redusere varmetapet om vinteren og for å redusere inntaket med sommervarme. Det gir en positiv termisk balanse inne i bygningen, akkurat som den beskytter kroppstemperaturen når du bruker ullklærne. Fra delikat undertøy til værbestandige jakker og varme tepper.

Fra strikking og kosmetikk til hus isolering, måtene ull kan brukes på er nesten uendelige.

Hvordan ta vare på ullklær og tekstiler

Ull er et veldig holdbart materiale og kan vare livet ut (noen ganger i flere generasjoner) hvis den behandles riktig. Om materialet mishandles, kan ull krympe, begynne å nuppe eller slite veldig raskt. Ull er selvrensende og bør ikke vaskes for ofte. I stedet bør du bare la den lufte ut, helst ute, men ikke i direkte sollys. Hvis du trenger å vaske den, må du skille lyse og mørke farger, og pass på at du ikke blander ull med andre stoffer, da det kan føre til nupper.

Et annet triks for å forhindre nupper er å vrenge plagget utvendig før vasking for å få en enda mer skånsom behandling.

Ikke utsett ull for høye temperaturer eller tørketrommel

Det viktigste å huske på er at ull ikke må utsettes for høye temperaturer og store bevegelser på samme tid. Det vil føre til at plagget krymper og blir veldig tett. Du kan vaske ull i en vaskemaskin, men kun på den laveste temperaturen, som 30 grader. Noen ullplagg kan vaskes på 40 grader, men les etiketten på hvert plagg for å være sikker. Bruk et vaskemiddel som er spesielt laget for ull og delikate stoffer, IKKE bruk blekemiddel og ALDRI bruk tørketrommel.

Vask den sjeldent og raskt

Hvis klesplagget er veldig skittent eller flekkete, rengjør den så snart som mulig. Bløtlegg plagget en stund i kaldt vann før du vasker, og gni flekkene med en såpe spesielt laget for ull. I Norge er Gallesåpe den foretrukne såpen for flekker på ull. Tykkere ullstoff, som jakker eller store tepper, kan flekke renses i stedet for å bruke maskinvask. Eller ta plagget med til et renseri som er vant til å behandle ull.

Sørg for å skvise så mye vann ut av de nyvaskede plaggene som mulig før du henger den til tørk. Du kan også legge det flatt på et håndkle for å forhindre at vannet utvider stoffet og ødelegger formen på klærne.

Kjøp bærekraftige produkter av høy kvalitet

Nupper er en vanlig utfordring for ullklær. Invester i produkter av høy kvalitet for å forhindre dette fra starten av. En ren ullgenser med god kvalitet vil vare mye lenger og få mindre nupper enn et billigere blandet materiale. Det kan være vanskelig å unngå nupper og lo helt, men det er måter å bli kvitt dem på når de dukker opp.

Elektrisk lofjerner er nyttig, men bruk dem med forsiktighet, du vil ikke at de skal skade klærne dine. Du kan også bruke en skarp barberhøvel for å «barbere» bort loen. Ikke bruk et slitt blad, da dette kan ødelegge stoffet.

Norske ull- og strikkeklær merker du kan kjøpe på Mall of Norway

We Norwegians

We Norwegians er et merke bygget for en livsstil basert på verdier og kulturarv. Fra dyrevelferd til bærekraft, hver detalj på klærne er basert på at de skal vare lenge, som en kontrast til den generelle forurensningen fra tekstilindustrien. Basert i Europa, representerer hvert plagg laget av We Norwegians den nordiske livsstilen med komfort og kjærlighet til naturen. Perfekt til en minimalistisk garderobe. Elementene kan enkelt blandes og matches.

Alle varene er laget av ull, naturens eget høyteknologiske materiale, nedbrytbart og behagelig å ha på i all slags vær. Med et utseende som er forankret i norsk arkitektur og design, laget for både daglig bruk og sport, har We Norwegian et friskt moderne look, strikket med tradisjonell kvalitet.

En institusjon i strikkeklærnes verden, Dale of Norway [8] tekstilfabrikk, ble etablert i 1879, og den er fortsatt aktiv i landsbyen Dale i Norge.

Deres hovedfokus har alltid vært å lage strikkeklær med premium ullkvalitet. Dyktige strikkere og håndverkere ble med i Dales produksjon, ofte fulgt av familiemedlemmer. Deretter ble deres erfaring og ekspertise videreført til neste generasjon.

Som et av de få tekstil bedriftene med produksjon i Norge, følger de nøye med på alle ledd i produksjonen. Dette sikrer premium kvalitet i hvert plagg – som har vært et varemerke for Dale of Norway siden 1879.

Dale of Norway er en integrert del av norsk historie og kultur. Siden vinter-OL i Cortina i 1956 har de gitt det nasjonale, norske langrennslaget offisielle gensere til alle vinter-OL og verdensmesterskap. Senere har de blitt valgt av Den internasjonale olympiske komité (IOC) til å designe offisielle gensere til vinter-OL, med rett til å bruke de olympiske ringer.

Disse offisielle genserne, ofte oppkalt etter arrangementets beliggenhet, forblir populære i årevis – og bidrar til at merkevaren Dale of Norway er kjent over hele verden.

Norlender tilbyr norske strikkevarer og tilbehør laget i Norge, det meste fra 100% ren ny ull. De er en familieeid bedrift med en historie som kan dateres tilbake til 1927. Nå, 90 år og tre generasjoner senere, er Norlender en av få eksisterende tekstilfabrikker i Norge. De er veldig stolte over å kunne tilby plagg laget av norsk ull av garn spunnet i Norge, strikket og produsert på deres fabrikk på den norske vestkysten.

Hvis du er interessert i ullskjerf, luer eller strikkegensere til barn fra Norlender Knitwear, ta en titt på utvalget i nettbutikken vår.

Norlender [11] bruker alltid garn av høy kvalitet, og de samarbeider med dyktige garn spinnere i både Norge og Europa. De norske spinnerne, Sandnes Garn, er deres hovedleverandør av høykvalitets norsk garn. Dette er et selskap med en historie på mer enn 130 år i ull industrien. En annen partner er Hillesvåg Ullvarefabrikk, en familiebedrift med en historie som strekker seg over hundre år. Den befinner seg i den vakre Osterfjorden på vestkysten av Norge, og er Norlenders leverandør av eksklusive garn, av den sjeldne norske pelssauen.

Oleana er et familieselskap stiftet i 1992 av Signe Aarhus, Hildegunn Møster og Kolbjørn Valestrand. Oleanas varer er produsert i deres egen fabrikk i Norge. Fair Made-filosofien guider alt de gjør, fra menneskene de ansetter til håndverket de lager, materialene som brukes, kjøpere, leverandører, og deg som kunde.

Du finner et lekkert uvalgt med ullklær fra Oleana i vår nettbutikk.

Norge har en lang og rik tradisjon av tekstilproduksjon og mønstret strikkeklær i ull. Oleana ønsker å beholde produksjonen i Norge for å bevare både tradisjoner og kunnskap. Oleana merkevaren er fortsatt opptatt av å levere produkter der skaperne av produktet kan kontrollere fullstendig, fra opprinnelsen til materialene og gjennom produksjonsprosessen.

Folk over hele verden blir mer bevisste på hva de kjøper. Oleanas materialvalg av ull, alpakka og silke er ikke bare i overlegen kvalitet, men også det riktige miljøvalget.

Lillelam er et norsk merke, etablert i 2004 av to nye mødre, da de ikke kunne finne høykvalitets, varme og myke ullklær til babyene sine.

Kvaliteten på plaggene deres er så mykt og rent at de til og med produserer plagg for for tidlig fødte babyer. Dette fungerer som en trygg «ekstra hud» før de har utviklet sin egen skjøre hud fullt ut. Brukere med hudsykdommer opplever også positive fordeler ved å bruke denne kvaliteten.

Det rene og naturlige ull materialet er basert på den mest oppdaterte, teknologiske utviklingen, som gjør at klærne ikke klør på huden.

Du finner mange skjønne, myke og ullklær til barna fra Lillelam i nettbutikken vår.

Lillelam garanterer den høyeste kvaliteten på merinoull, noe som gjør klærne myke og holdbare. Ved å unngå alle kjemiske- eller syntetiske blandinger, opprettholder ullen sine naturlige egenskaper. Dens innhold av lanolin (fett) gir plagget en grad av selvrensende effekt og lav brennbarhet.

Siste nytt fra
Fjord Journal