Topp 10 fosser i Norge

Magiske egenskaper, troll og Huldra. Fosser i Norge er langt mer enn hva øyet kan se.

Når du reiser rundt i Norge og utforsker skjønnheten og villmarken i norsk natur, er fosser en viktig del av den. Avhengig av været, kan de være stille og rolige, eller kraftige, massive og ville.

Visste du at 10 av de 30 høyeste fossene i verden faktisk er i Norge? Ved å forbinde fjellene med fjordene, eller som en viktig del av ville og vakre elver, setter de sitt synlige preg på det fantastiske norske landskapet.

Den beste tiden for å utforske fossefallene er vanligvis i mai og juni, når vannet fra den smeltende snøen kommer nedover fjellsidene. De vakreste fossefallene ligger i de sør-vestlige delene av Norge, så det er høyt sannsynlig at du opplever dem på sitt beste der.

Blant de 10 mest populære fossefallene er Vettisfossen, valgt av norske avislesere til å være Norges vakreste foss. Den har et fall på 275 meter og er det høyeste uregulerte fossefallet Norge har å tilby.

Vettisfossen

Vettisfossen ligger i Årdal, en liten by ved den vakre fjorden Sognefjorden, i den sørvestlige delen av det populære fjellområdet Jotunheimen. Her finner du ikke bare denne vakre fossen, men også mange muligheter for fotturer i fjellet. Du kan gå på tur til fossen, det er omtrent halvannen time fra gården Hjelle, ved Øvre Årdal.

Vinnufossen

Hvis du vil se den høyeste fossen av dem alle, er Vinnufossen (også kalt Vinnufallet) den du vil se. Den faller over 800 meter nedover fjellet og er en del av elven Vinnu. Denne elven består hovedsakelig av vann fra isbreen Vinnufonna, Møre og Romsdals største isbre, med et overflateareal på 1,3 km2 og 1,8 km i omfang.

Du kan besøke den i Sunndalen, nordvest i Norge i Møre og Romsdal fylke. Denne fossen regnes som Europas høyeste og er rangert som den sjette høyeste i verden. Du kan lett se denne fossen fra vei 70, ikke langt fra Sunndalsøra ved Oppdal. Den beste tiden å besøke denne er om sommeren, mellom juni og august.

Sunndalen er et område med mange fantastiske fossefall, inkludert Åmotan og Mardalsfossen.

Låtefossen

Låtefossen er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Mer enn 650 000 mennesker besøker dette vakre stedet hvert år. Denne fossen ligger i Ullensvang, Vestland fylke. Den faller 165 meter ned og strekker seg totalt rundt 400 meter.

Låtefossen er spesiell fordi den består av to forskjellige bekker fra Lotevatnet som smelter sammen midt på høsten. Teknisk sett er Låtefossen to fosser, Skarsfossen i sør og Låtefossen i nord. Denne fossen har en jevn flyt hele året.

En steinbro på vei 13 krysser den nedre delen av fossen. Kaskadene med vann fra Låtefossen gjør veien våt hele året, så kjør forsiktig. Brua er bygget med 6 tunneler for at vannet skal passere.

Vøringsfossen

Vøringsfossen er en del av elven Bjoreieo på toppen av Måbødalen i Eidfjord kommune, Vestland fylke. Vøringsfossen har et fall på 182 meter, og et fritt fall på 163 meter. Elven er noe begrenset av produksjonen av elektrisitet i nærheten, på grunn av en vannkraftdam i Sysendalen ovenfor fossen. Denne spektakulære fossen ble kåret til Norges mest besøkte naturattraksjon i 2006.

Den ligger i nærheten av riksvei 7, som forbinder Oslo med Bergen. Dette er kanskje den mest kjente fossen i Norge og har vært en attraksjon i århundrer. Så tidlig som i 1880 vandret turister oppover lia på en sti med 1500 trappetrinn for å beundre fossen, og den spektakulære utsikten.

Fossli Hotel ble bygget på toppen av fjellet i 1891 og senere, i 1900, ankom de første cruiseskipene. Passasjerer ble brakt til hotellet med hest og kjerre, men nå kan du komme deg dit med bil.

De Syv Søstre

Den 39. høyeste fossen i Norge, De syv søstre, finner du omtrent 6,5 kilometer vest for landsbyen Geiranger, i Geirangerfjorden ved Stranda kommune i Møre og Romsdal fylke. Er en del av Geiranger verdensarvliste, og ligger sør for historiske Knivsflå gård, over fjorden fra gamle Skageflå gård.

Den 410 meter høye fossen består av syv separate bekker, og den høyeste av de syv har et fritt fall som måler 250 meter. Navnet kommer av at det på avstand ser ut som håret til syv søstre.  Det sies at syv søstrene danset nedover fjellsiden og flørtet med fossen på den andre siden av fjorden kalt “Friaren”.

Den beste måten å besøke Syv søstre er med båt i Geirangerfjorden, og den beste tiden å se alle syv fossefallene er mellom mai og juli.

Kjosfossen

Den mektige Kjosfossen er et av mange høydepunkter på Flåmsbanen, og er en tur nevnt av National Geographic Traveler Magazine på listen over de ti beste togturene i Europa. Den unike Flåmsbanen tar deg fra høye fjell på Myrdal stasjon, gjennom Flåm dalen og helt til bunnen av Aurlandsfjorden der Flåm stasjon er ende stasjonen.

Kjosfossen er en veldig populær turistattraksjon i Norge med et fall på rundt 225 meter. En liten kraftstasjon er koblet til fossen, som brukes til å drive Flåm jernbane.

Et av de unike trekkene ved Kjosfossen er du kan oppleve den mytologiske skapningen Huldra danse og synge ved fossen i løpet av sommeren.

Langfossen

Langfossen i Etne kommune i Vestland fylke er kåret til en av verdens 10 mest spektakulære fossefall av CNN. Vannet faller 612 meter nedover fjellsiden inn i Åkrafjorden, og det faktum at det ikke er et fritt fall, som de fleste fosser, men i stedet følger fjellsiden tett, gjør den spesiell.

Fossen ligger omtrent 5 kilometer sørvest for landsbyen Fjæra, langs europavei E134, så den er lett tilgjengelig. Langfossen er også et av få fossefall i Norge som fremdeles er i sin naturlige tilstand, og blir ikke brukt i vannkraftproduksjo­­n som de fleste fossefall i Norge.

Tvindefossen

Ville og vakre Tvindefossen (også kalt Trollafossen) ligger i Voss kommune i Vestland fylke, omtrent 12 kilometer nord for Vossevangen ved E16 til Flåm. Denne fossen har flertrinn, er 116 meter høy og stammer fra Kroelvi-bekken.

Vannet til Tvindefossen sies å ha magiske egenskaper, men om den virkelig er en kilde til ungdom og seksuell styrke er opp til enhver person å bestemme. Fossen er en av de mest populære turistattraksjonene på Vestlandet, med opptil 300 000 besøkende i året. Mange fyller vannflaskene for å sjekke om mytene er sanne.

Steindalsfossen

Steindalsfossen er en mindre foss, kun 46 meter høy, med et hovedfall på 20 meter. Denne fantastiske fossen er et av de mest besøkte turiststedene i Norge. Det ligger ved landsbyen Steine ​​i Kvam kommune, Vestland fylke, omtrent 2 kilometer vest for den store landsbyen Norheimsund, som ligger langs Hardangerfjorden.

Steinsdalsfossen stammer fra Fosselva som kommer fra innsjøen Myklavatnet, som ligger 814 meter over havet i fjellene over fossen.

Det er en sti fra parkeringsplassen langs fossen og opp en bakke hvor du kan gå inn i fossen for en fantastisk utsikt. Du trenger ikke å ta med deg regntøy , siden stien under fossen er laget på en måte som gjør at du kan oppleve den uten å bli våt. De beste månedene i året å besøke denne fossen er i mai og juni, da den smeltende snøen fra fjellene bidrar til at den blir kraftigere.

Mardalsfossen

Mardalsfossen er ved elven Mardøla, som renner ut av en dal i innsjøen Eikedalsvatnet, omtrent 2 kilometer nordvest for landsbyen Eikesdalen. Mardalsfossen ligger i Møre og Romsdal fylke, og omtales ofte som en av de høyeste fossene i Europa med et fall på 705 meter.

Dette er hva vi kaller en lagdelt foss, siden den består av to store fall og flere mindre lenger ned. Bredden varierer fra 12 til 30 meter, og total fallet er en av de høyeste i hele Norge.

Som de fleste fossefall i Norge, brukes Mardalsfossen for vannkraftbruk. I sommermånedene juni til august renner vannet over fossene, men resten av året kanaliseres det til elektriske formål. Den berømte norske filosofen Arne Næss var faktisk blant de 300 demonstrantene som bandt seg sammen for å stoppe byggingen av demningen i 1970.

Et flertall av fossefallene i landet brukes, noen ganger kontroversielt, til energiformål, og gir energi til mye av den lokale industrien. Heldigvis kan de fleste fortsatt beundres om sommeren, når den norske naturen er på sitt beste.

Siste nytt fra
Fjord Journal