Hvordan velge riktig turbukse

Å finne den perfekte turbuksen kan være vanskelig. Det er fort gjort å gå seg vill blant ulike fasonger, farger og varianter – alle med sine unike egenskaper. Det kan virke overveldende, men det viktigste ved å velge turbukse er at du vektlegger de riktige egenskapene for ditt behov og bruksområde, slik at du får en hyggelig og komfortabel tur – uansett vær og sesong.

Vi nordmenn elsker å være ute i naturen, det er ikke uten grunn at vi er en av de som topper verdenslistene når det gjelder å være aktive, og at vi har vårt eget ord for å nyte naturen – friluftslivet. Det er mange funksjoner man skal tenke på når man velger turbukser. Snitt og materiale skal gjøre dem behagelige å bevege seg i, lommer og vann- og pusteegenskaper er viktig for at komforten er så høy som mulig når man er ute på tur. De skal beskytte mot vind, kulde og skarpe kvister når du vandrer i skog og fjell, og holde deg tørr og behagelig gjennom hele turen.

Komfort og passform

Passformen og materialet er en avgjørende faktor når du skal investere i en ny bukse, den skal være komfortabelt å bruke ute på tur. Mange bukser har stretch materialer med en vanntett ytre for å beskytte deg mot naturelementene, og et mykt indre stoff så den føles behagelig mot huden. De fleste turbukser er laget i et materiale av god stretch slik at du kan bevege deg fritt og naturlig. Mange av disse flotte turbuksene har justerbare midjer og justering ved anklene slik at du selv kan forbedre passformen til din kroppstype. Uansett hvilken type bukse du er ute etter, unngå å kjøpe buksene for trange eller for lange, dette vil gjøre turen unødvendig plagsom etter et par timers bruk.

Bruksområde

Det er viktig å tenke nøye på hvilke aktiviteter du skal bruke buksen til. Den buksen du bruker på lange fjellturer er ikke nødvendigvis den som egner seg til små turer i nabolaget. Det finnes utallige turbukser som kan brukes til et mangfold av aktiviteter, men et par ting som er lurt å tenke på. Om den trenger å være vanntett eller ikke, og om den skal være fôret eller ei. Når det kommer til materialet buksene er laget i, kan vi skille mellom myke stretchbukser og de mer hardføre skallbuksene. Under har vi samlet noen av våre bestselgere i hver av kategoriene.

Stretchbukse

For mange vil god stretchkvalitet og bevegelighet i plagget være avgjørende faktorer ved valg av turbukse. Når vi snakker om stretchkvalitet brukes ofte begreper som toveis- eller fireveisstretch for å forklare hvor god strekkevne det er i plagget. Turbukser med god stretch er lette og komfortable bukser som er godt egnet i skog og fjell i vår-, sommer- og høstsesongen.

Softshellbukser

Softshellbukser er laget i et mykt stretch materialet, og de passer godt som ytterbukser da buksene har isolerende egenskaper. Softshellbukser kommer i ulike tykkelser. Hvor tykk eller tynn bukse du ønsker er avhengig av hvor god beskyttelse du ønsker mot vær og vind, og i hvilke situasjoner du ønsker å bruke de. En tynn bukse gir bedre pusteegenskaper, mens en tykkere bukse gir bedre isolasjon.

Softschellbukser er vann- og vindavvisende, men ikke 100% vanntett – fordelen er at de puster og ventilerer bort overskuddsvarme svært godt. Dette er ideelle egenskaper om du skal på fjelltur med bratte stigninger, skiftende temperaturer og innlagte lunsjpauser. Ser du etter softshellbukser til våren og sommeren anbefaler vi de tynne til de mellomtykke buksene, mens de aller tykkeste er mest egnet for bruk om vinteren, for eksempel til topptur på langrenn.

Skallbukse

En skallbukse har helt vanntette og fukttransporterende egenskaper. Dette gjør skallbuksen svært god å ha på, eller med, på turer der det er skiftende vær og nedbør i sikte. Siden en skallbukse er laget for å være tettere enn en softshellbukse vil man kunne oppleve kondens som følge av at kroppstemperaturen øker ved bevegelse. Derfor er skallbuksen best på turer der aktivitetsnivået er rolig til middels høyt.

Treningstights

Skal du ut på korte turer med høy intensitet i sommerhalvåret, anbefales en treningsbukse eller tights. Tightsen bør være laget i materialer med god elastisitet og ventilering når aktivitetsnivået øker. Disse er best å bruke når det er varmt i luften, ellers kan man også bruke superundertøy under en tights om det blir kaldere i luften. Tights er perfekte til løping, raske gåturer og styrketrening.

En god turbukse skal sitte på kroppen uten at den føles stram eller for tett. De beste buksene er sydd godt etter kroppen, elastisk materiale, ventilerende og med et tykkere stoff på de stedene som er mest utsatt for slitasje. Tenk godt over hvor du skal bruke buksen mest, skog eller fjell? Også når på tiden av året, med tanke på tykkelse og materialet. Velg en bukse som sitter godt på kroppen, med muligheter for ventilering og som vil gi deg god bevegelsesfrihet uten at den er for stor slik at den føles tung eller hekter seg fast overalt.

Siste nytt fra
Fjord Journal