BUNAD – Den Norske Nasjonaldrakten

Hvert år på 17. mai, Norges grunnlovsdag, vil tusenvis av kvinner, menn og barn som feirer dagen stolt bruke bunaden sin, nasjonaldrakten til Norge. Det finnes flere hundre forskjellige typer bunad, avhengig av hvor i Norge du kommer fra.

Hva er en bunad?

Hvert år på 17. mai, Norges grunnlovsdag, vil tusenvis av kvinner, menn og barn som feirer dagen stolt bruke bunaden sin, nasjonaldrakten til Norge. Det finnes flere hundre forskjellige typer bunad, avhengig av hvor i Norge du kommer fra. Hver av de vanligste typene bunad er vanligvis oppkalt etter den geografiske plasseringen de stammer fra.

Når du kjøper en bunad, vil den som bruker den vanligvis velge den typen bunad som er relatert til hvor de ble født, eller den regionen i Norge som hans/hennes familie opprinnelig kommer i fra.

Hvor kommer bunaden opprinnelig fra?

De originale bunadene er basert på folkedrakter fra 1700- og 1800-tallet. De er vanligvis laget for hånd, de fleste av dem med detaljerte broderier, og det er mange forskjellige regler for bruk av stoff, farger, mønstre og smykker.

Disse reglene avhenger av din alder og status, som for eksempel forskjellige farger på vesten for menn (rødt for ugift og grønn for gifte), uvanlige hodeplagg for kvinner (luen til jenter og et skjerf for en gift kvinne) og så videre.

De forskjellige variantene av kjolene på et geografisk sted kan variere, fra en enklere daglig stil til mer forseggjorte varianter som også brukes som brudekjoler, inkludert en krone.

Vanligvis består bunaden av en skjorte, en vest, hoved drakten og et forkle, inkludert tilbehør som en veske, strømper, sko, skjerf, sjal og håndlagde sølv- eller gull smykker, kjent som sølje. Smykkene har også forskjellige former og varianter for menn, kvinner og barn.

Typisk starter man med en liten sølje og utvider det til større varianter etter hvert som man blir eldre. Sølvknapper og mansjettknapper er vanlige. For menn er noen ganger luer eller kniver inkludert, samt bukseseler og belter. Det finnes også forskjellige typer yttertøy, som kapper, jakker og sjal.

Wedding in Hardanger 1954 (Riksarkivet)

Wedding in Hardanger 1954 (Riksarkivet)

Hvor mye koster en bunad?

En bunad er et verdsatt plagg, og det kan koste fra 20 000 til 100 000 kr. Det er også rimeligere alternativer som har blitt tilbudt de siste årene, kalt festdrakt. Disse er masseprodusert og beregnet til alle, som ikke er koblet til et tydelig geografisk sted.

Barn har ofte på seg disse, siden de vokser ut av bunaden så raskt at det ikke er noe poeng i å bruke for mye penger og tid på en full tradisjonell bunad. Noen familier har barnebunader som går i arv i flere generasjoner etter hvert som barna i familien vokser seg til riktig størrelse for å bruke dem.

Two boys in bunad celebrating the 17th of May (Pixabay)

Hvem bruker bunaden og når?

Det er vanlig i Norge å gi unge voksne bunaden sin når de blir konfirmert, 15 år gamle. Hver bunad er laget for å vare hele livet, med ekstra stoff i sømmene, for å justere størrelsen etter hvert som man blir eldre. Bunaden blir ofte brukt på familiebegivenheter som barnedåp, konfirmasjoner, bryllup og andre festligheter, og er godkjent som et formelt plagg også på galla begivenheter.

Den Norske Kongefamilien er ingen unntak, de har et bredt utvalg av bunader. De bruker dem på anledninger som 17. mai, og på andre spesielle begivenheter. For vanlige mennesker er det normalt at de unge får en bunad på deres konfirmasjon. Dronning Sonja tok seg tid til å brodere bunaden til prinsesse Ingrid Alexandra selv på hennes konfirmasjonen.

The Royal Family wearing a selection of their bunads (Photo: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff)

Bunadspolitiet

Det er en gruppe mennesker som heter “Bunadspolitiet”, som jobber hardt for å holde på alt originalt og i henhold til historien. De synes ikke du bør blande elementer fra forskjellige bunader, bruke solbriller eller andre moderne tilbehør sammen med bunaden din, for å forbli tro mot det originale.

Vanligvis ønsker kvinnene et veldig naturlig utseende, som flettet hår og naturlig sminke når de bærer nasjonaldrakten sin. Noen lager sin egen moderne stil ved å kombinere forskjellige klær, mikse og matche, de kalles «Fantastibunad.»

Det er også laget mange nye mønstre på bunaden. Fortsatt vil svært få bli godkjent av “Bunadspolitiet” ettersom de er strenge med hva som er godkjent innenfor tradisjonens rammer.

Tilbehør til bunaden

De siste årene har det også blitt laget annet tilbehør til bunaden, som for eksempel slips for menn med mønstre som matcher broderiet til kvinnens bunad. Du kan også finne paraplyer og hodeplagg med pynt og sølje-inspirerte hårspenner.

Disse er ikke tradisjonelle, men elsket av mange av bunads eiere fordi de er veldig praktiske. Bruken av det mer tradisjonelle hodeplagget byttes ofte med det nye og mer moderne tilbehøret.

Siste nytt fra
Fjord Journal